Autohandelaren moeten jaren cel in wegens miljoenenfraude

Geschreven door Redactie

Handelaren exporteerden voor 75 miljoen euro aan auto's. Twee autohandelaren moeten 4 tot 5 jaar de cel in, wegens betrokkenheid bij grootschalige btw-fraude.

De mannen verkochten jarenlang auto's, waarover geen omzetbelasting werd afgedragen. De fiscus liep daardoor 15 miljoen euro mis.


Een 50-jarige man uit Hoogeveen en een 41-jarige man uit Meppel verkochten met hun autobedrijven tussen januari 2013 en november 2017 voor ruim 75 miljoen euro aan voormalige lease-auto's aan bedrijven in het buitenland. Onder de Europese belastingregels hoeft er over deze verkopen geen btw te worden afgedragen, zolang de buitenlandse koper dat in zijn eigen land doet.  


 In dit geval werden de auto's verkocht aan 28 bedrijven door de hele Europese Unie, die in het buitenland echter niet de verschuldigde btw afdroegen. Op het moment dat dit daar door de belastingdienst werd ontdekt, plofte het bedrijf en werd er vlug een ander bedrijf opgericht.  


Uit onderzoek bleek dat er achter de buitenlandse 'katvanger'-bedrijven in werkelijkheid vier kopers schuilgingen. De auto's werden geleverd in en rond Berlijn. Opmerkelijk is ook dat de verkochte auto's contant werden afgerekend. Toen de 50-jarige man begin oktober 2017 tijdens het onderzoek werd aangehouden, had hij een rugzak in zijn auto liggen met 323.000 euro cash.  


 Ook bezat de autohandelaar een Browing-pistool en stroomstootwapens. Volgens de man was het vuurwapenbezit gerechtvaardigd, gezien de risico’s die hij in zijn werk liep. Zijn compagnon beschikte over een gaspistool en een Walther-vuurwapen.  


 Er zijn ook aanwijzingen dat de 'geoliede machine' niet alleen opgezet was om belasting te ontduiken, maar eveneens om geld uit criminele activiteiten wit te wassen. Volgens een van de getuigen in het onderzoek was het geld waarmee de auto's werden betaald afkomstig uit hasjhandel.  





Onze Ambassadeurs