Almeerder redt sneeuwbalstruiken van de versnipperaar en gaat ze gratis uitdelen

Geschreven door Redactie

Zo'n 15.000 sneeuwbalstruiken moeten komende weken de versnipperaar in, maar niet als het aan Jan Bart Sloothaak ligt. De Almeerder gaat zeker 2400 struiken redden van de ondergang en gratis uitdelen aan Almeerders.Sloothaak is de voorzitter van de Flevolandse Energie coöperatie De Groene Reus.  

De sneeuwbalstruiken komen van een kweker in Amstelveen. Vanwege corona kon hij ze niet kwijt. Hij huurt nu een weiland om de planten in leven te houden, maar die huur is per 1 oktober opgezegd. De kweker wil en kan de kosten niet meer dragen.


De geredde struiken zijn op verschillende plekken te halen. Er komt een uitgiftepunt in tuinencomplex De Windhoek in Almere Haven en eentje in het centrum van dat stadsdeel. Ook in Nobelhorst en Almere Buiten zijn de sneeuwbalstruiken op te halen. Dat kan op 18 en 19 september. Volgens Sloothaak is de kans groot dat daar meer plekken bij komen.


Hij zegt dat het zonde is om de planten zomaar weg te gooien. Ze dragen bij aan een beter milieu door CO2 reductie en zijn bovendien ook in trek bij insecten. Haarlemmermeer, Kennemerland, Twente, Brabant en Limburg hebben interesse getoond voor de overblijvende 12.600 struiken.


Waar en wanneer?

De Groene Reus zet zich in voor de vergroening van de energievoorziening van Flevoland. “Deze struikenactie is een mooi voorbeeld van vergroenen van het leefklimaat in Flevoland”, zegt Sloothaak. Op de website van De Groene Reus is te vinden waar de planten exact op te halen zijn en wanneer.

Onze Ambassadeurs