'Detailhandel niet meer welkom op Markerkant na 2024'

Geschreven door Redactie

Op een deel van bedrijventerrein Markerkant in Almere Stad mogen na 2024 geen nieuwe detailhandelzaakjes geopend worden. Dat is een voorstel van het stadsbestuur van Almere. Het plan staat in de Detailhandelsvisie Almere 2020.

In 2012 werd besloten dat de panden op de Markerkant beschikbaar kwamen voor kleine winkeltjes. De huurprijzen in de centra zijn namelijk te hoog voor deze ondernemers. Normaal gesproken moeten dit soort winkeltjes zich vestigen in de 'aanloopstraten' van een centrum. Omdat die aanloopstraten in Almere niet bestaan, is gekozen voor deze locatie. 

Op de Markerkant zijn speciale zaakjes met een specifieke markt gevestigd. Zo zit er een 3d-kaarten winkel, een Russische supermarkt en een ondernemer die spullen verkoopt om taarten mee te bakken. Al deze winkels mogen gewoon blijven. Op het moment dat een ondernemer een pand verlaat, gaat de bestemming er pas vanaf. Een zogeheten sterfhuisconstructie. 

Leegstand 

Het doel van het stadsbestuur is om de juiste winkels, op de juist plekken te concentreren. Nu is het aanbod te veel verspreid. De gemeente zegt dat het aantal winkels in de stadsdeelcentra afneemt. Om leegstand zo veel mogelijk te voorkomen, willen ze nieuwe detailhandel daar concentreren. Of de huurprijzen dan ook verlaagd worden op die locaties, wordt niet duidelijk in het plan.

De Detailhandelsvisie 2020 wordt donderdagavond besproken tijdens de Politieke markt. De raad moet nog akkoord gaan met het plan.

Onze krant nog niet ontvangen?