Veel wanbetalers zorgpremie in Lelystad en Almere

Geschreven door Redactie

In Lelystad en Almere ligt het aantal wanbetalers van de zorgpremie fors hoger dan het landelijk gemiddelde. Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) afgelopen zomer bijwerkte, blijkt dat landelijk bij gemiddeld 1,4 procent van de volwassenen de rekeningen opstapelen.

In Almere en Lelystad ligt dat rond de 2,5 procent.

Iemand die langer dan zes maanden geen zorgpremie betaalt, wordt door de zorgverzekeraar als wanbetaler aangemeld bij het Centraal Administratie Kantoor (CAK). In totaal zijn er in Almere 3.870 wanbetalers. In Lelystad zijn dat er 1.690.


Volgens het CBS hangen de regionale verschillen voor een deel samen met het inkomen van huishoudens. Hoe hoger dit inkomen, hoe lager het percentage wanbetalers. Opvallend is wel dat de landelijke trend daalt. In 2014 was het landelijk gemiddelde nog 2,2 procent onder de volwassenen.   


Dat steeds minder mensen als wanbetaler staan aangemerkt, betekent niet per se dat er ook echt minder mensen zijn die hun verzekering niet goed betalen. Door een wetswijziging kunnen zorgverzekeraars tegenwoordig namelijk ook een betalingsregeling treffen met wanbetalers. Zij worden geschrapt van de lijst van het CAK en worden daardoor niet meer meegeteld.

Onze Ambassadeurs