Actievoerders verwijderen distels in Oostvaardersveld

Geschreven door Redactie

Actievoerders hebben zaterdag distels uit het Oostvaardersveld verwijderd. De zogenoemde klissen zijn volgens de actievoerders gevaarlijk voor de paarden in het veld. Staatsbosbeheer was het niet eens met de actie, maar greep niet in.

De actievoerders van stichting Hart voor Dieren willen door de distels te verwijderen voorkomen dat die in de manen en in de staart van de paarden terechtkomen. Daar klitten ze vast en maken het voor de dieren niet mogelijk vliegen en insecten van zich af te slaan. Dat werkt volgens de stichting ziektes in de hand. Staatsbosbeheer betwist die lezing en zegt dat meer onderzoek nodig is naar de gevolgen van distels voor de gezondheid van de dieren.

De stichting heeft juridische procedures gestart om Staatsbosbeheer te dwingen de distels zelf te verwijderen, maar neemt nu zelf het heft in handen. "De gezondheid van de dieren is in gevaar", vertelt organisator van de actie Bas Metzemaekers. "Dan kun je niet procedures afwachten."

In een reactie op de aankondiging van de actie liet Staatsbosbeheer weten dat bezoekers op de paden moeten blijven en niet eigenhandig planten verwijderen. Toch besloot Staatsbosbeheer geen handhavers naar het veld te sturen. De actievoerders hebben zeker tientallen distels van het veld verwijderd.

Onze Ambassadeurs