Onderzoek naar vraag en aanbod levensloopbestendige woningen

Geschreven door Redactie

Er gaat onderzoek gedaan worden naar het toekomstige aanbod van en de vraag naar levensloopbestendige woningen in de provincie. Na een motie van 50PLUS is daarvoor 100.000 euro vrijgemaakt, zo werd woensdagavond duidelijk tijdens de vergadering van Provinciale Staten.

Voor 50PLUS is het duidelijk dat de woonsituatie van ouderen in Flevoland niet vergeten mag worden. Zeker met het oog op de 100.000 woningen die de komende tien jaar in de provincie gebouwd moeten worden.

Flevoland kent volgens Paul van der Starre van 50PLUS veel inwoners die nu de pensioenleeftijd bereiken. Die inwoners willen graag in hun eigen buurt blijven wonen, maar blijven zitten in hun huidige woning. Dit omdat er nu niet genoeg levensloopbestendige woningen in hun omgeving zijn. "Er is een discrepantie tussen de bestaande woningvoorraad en de behoefte van ouderen."

Levensloopbestendige woningen zijn vaak gelijkvloers gebouwd en hebben daardoor geen trappen. Ook zijn er aanpassingen gedaan aan bijvoorbeeld keuken en badkamer. Daardoor zijn ouderen in staat om langer zelfstandig thuis te blijven wonen. Dat zorgt volgens 50PLUS voor veel minder druk op de verzorgingshuizen.

Woningmarkt raakt op slot

Mede daardoor raakt de woningmarkt op slot, aldus Van der Starre. Ouderen blijven in hun eengezinswoning zitten, en jonge stellen kunnen geen woning vinden om een gezin in te kunnen starten.

Waarom er extra onderzoek vanuit de provincie moet komen en niet vanuit de gemeenten? Van der Starre is van mening dat de provincie een initiërende en faciliterende rol kan hebben. "Zeker als je jezelf een regionale opgave hebt gegeven om 100.000 woningen te gaan bouwen in de komende tien jaar."

Onze Ambassadeurs