Lerarentekort in Almere afgenomen

Geschreven door Redactie

Het lerarentekort in het basisonderwijs en speciaal basisonderwijs in Almere is dit jaar afgenomen. Dat schrijft het college van burgemeester en wethouders in een brief aan de gemeenteraad.

In de periode van februari tot oktober is het tekort van 17 procent naar 11 procent gedaald.

Het aantal openstaande vacatures is in die maanden van 3,5 naar 1 procent gedaald. De pijn zit volgens de gemeente vooral nog in de verborgen vacatures. Dat zijn vacatures die weliswaar ingevuld zijn, maar niet door werknemers die de eerste keuze van de school zou zijn. Het gaat dan bijvoorbeeld om leraren zonder een juist diploma. Het aantal verborgen vacatures daalde wel, van 13,6 naar 10,1 procent.


Volgens het stadsbestuur heeft de coronacrisis een tijdelijk positief effect gehad op het lerarentekort. Leraren wisselen minder van baan, er is veel interesse voor zij-instromen en mensen met een lesbevoegdheid keren vaker terug naar het onderwijs.

De gemeente heeft in mei 6,2 miljoen euro gekregen van minister Slob om het lerarentekort in de stad aan te pakken. Dat geld wordt onder meer gebruikt om een gezamenlijk begeleidingsprogramma voor nieuwe talenten binnen het onderwijs op te zetten en specifieke scholing en werving van onderwijsassistenten en ander ondersteunend personeel te bevorderen.


"Wij zien resultaat van de inzet op het lerarentekort, maar tegelijkertijd blijft het probleem groot en is het belangrijk om te blijven investeren in voldoende en goede leraren voor Almere", schrijft het college. Gebaseerd op de verwachte ontwikkeling van het aantal leerlingen en de leeftijdsopbouw van de huidige groep leerkrachten, verwacht Almere in 2025 een tekort van 176 fte aan leraren en directeuren in het primair onderwijs. Dat is 60 fte meer dan dit jaar, en een tekort van in totaal 13 procent.



Onze Ambassadeurs