Een bijzonder stukje Almere, het haventje voor historische woonschepen aan het Escherpad

Geschreven door Redactie

In de jaren ’90 was er woningnood en woonden steeds meer mensen op een schip. Varende woonschepen vielen onder de zigeunerwet en in heel Nederland was nergens een betaalbare vaste ligplaats te vinden. Maar in Almere waren en zijn er mogelijkheden. Zo wordt een haventje bedacht in de nieuwbouwwijk Tussen de Vaarten.

De varende schepen zorgen voor beweging en variatie in de wijk. 

In de haven liggen twintig schepen, die allemaal permanent bewoond worden. Iedere bewoner is eigenaar van een tuin met schuur en een stuk water. De steigers en de wallekant zijn in gezamenlijk eigendom van de twintig eigenaren en bij elkaar is dat hun eigen ‘tuin’. Het haventje bestaat sinds 2000, bij de opening en het tienjarig bestaan werd er een feestje gegeven. Dat kon dit jaar dus niet.


De voorzieningen verschillen niet met die van een woonhuis en je hebt ook gewoon een huisadres; eigenlijk zijn het huizen die zo nu en dan wegvaren. De schepen die in onze haven liggen zijn heel verschillend: de lengte varieert van 16 tot 32 meter. Een aantal schepen is zelfs ouder dan 120 jaar, en de scheepstypen hebben klinkende namen zoals motorbeurtschip, tjalk, klipperaak, luxe motor, dekschuit, sontvaarder en hasselteraak. Het zijn allemaal voormalige bedrijfsvaartuigen: vrachtschepen die vroeger de Nederlandse en Europese wateren bevoeren om bijvoorbeeld landbouwproducten, bouwmateriaal, brandstof, levensmiddelen en stukgoederen van A naar B te brengen. Onderhoud aan de schepen vindt iedere 5 of 6 jaar plaats.


De schepen zijn heel verschillend van uiterlijk, maar hun historie is ook anders. Sommige schepen zijn als zeilschip gebouwd, andere als motorschip. Ze werden aangepast aan het gebruik als vrachtschip en bijvoorbeeld gemotoriseerd en verlengd om meer vracht mee te kunnen nemen, maar ook weer aangepast om als woning dienst te doen. Veel bewoners van het haventje hebben een informatiebord over de levensloop van hun schip. Zo kun je al wandelend iets te weten komen over de geschiedenis van de scheepvaart. Meer weten? Kijk dan op de site van Het Historisch Bedrijfsvaartuig of loop eens langs!