Yanmar Stadion na overwinning in vuur en vlam

Almere City FC heeft een rechtstreeks duel om de tweede plaats in haar voordeel beslecht met een 1-0 overwinning op directe concurrent De Graafschap.

Door de overwinning ontvangt Almere City FC in ieder geval de play-off positie en het prijzengeld voor de tweede periode, omdat de huidige periodekoploper SC Cambuur al een periode heeft en City nu niet meer kan worden ingehaald. Belangrijker nog: de thuisploeg staat acht punten los van de nummer drie.

WHAM-BAM-THANK YOU MA’AM! Als een ouderwetse Batman comicstrip. De knik van Thomas Verheydt in de laatste minuut van het duel is luid en duidelijk te horen in Almere en omstreken. Door een fout van keeper Rody de Boer krijgt hij de bal op het hoofd en bolt hij het net. Daarmee is hij de joker in het duel Almere City FC – De Graafschap en zet hij het Yanmar Stadion in vuur en vlam.

Zoals een Hollywood-kaskraker betaamt, golft de film tussen Almere City FC en De Graafschap in de beginfase spectaculair op en neer. Het is de ‘good guy’ die de meeste tv-minuten voor zich opeist. De Almeerders zien Oussama Bouyaghlafen en Thomas Verheydt in kansrijke positie voor de keeper verschijnen en ook Elias Sorensen krijgt de bal vrij voor het doel op het hoofd. Bouyaghlafen krijgt zelfs een tweede keer de knikker op zijn bol, maar mikt deze als een raket over het doel heen. Aan de andere kant is het Joey Konings die als een horrorfiguur opduikt voor City FC keeper Michael Woud. Zijn opgelegde kans verdwijnt echter – verbazingwekkend genoeg – richting de cornervlag.

Gescoord wordt er die eerste helft niet, voornamelijk omdat het tweede deel van die eerste helft zonder al te veel hoogtepunten voorbij vliegt. Het is hotseknotsvoetbal, zo weet de commentator van ESPN te melden en daarmee slaat hij de spijker op zijn kop. Beide teams kennen de verregaande implicaties van puntverlies en dansen daardoor als zwaargewichtboksers om elkaar heen.

In de tweede helft besluit Almere City FC toch weer eens voorzichtig de opening te zoeken. Een droge knal van Sorensen, een vrije trap van een metertje of 25, spat op de vuisten van De Boer uiteen. De minuten tikken hierna weg en iedereen begint zich te beseffen dat één mokerslag wel eens beslissend zou kunnen zijn. In die fase lijkt De Graafschap de meeste aanspraak te maken op de overwinning.

Lieftink krijgt een beslissend moment zo’n twintig minuten voor tijd op de slof. Almere City FC mag sluitpost Michael Woud eeuwig dankbaar zijn dat hij ook in 2021 in opperste staat van paraatheid is. De middenvelder van De Graafschap wordt na slecht uitverdedigen vrijgespeeld en heeft de hoek voor het uitkiezen. Woud springt echter als een kwieke panter naar de hoek om de bal daar weg te tikken.

Vlammen spugen en confetti schiet de lucht in wanneer scheidsrechter Dennis Higler na 93 minuten voor het einde fluit. Verheydt heeft de 1-0 binnen geknikt en de gelijkmaker blijft in blessuretijd uit, omdat Toine van Huizen van dichtbij en oog in oog met Woud de bal naast het doel weet te knallen. De overenthousiaste reactie van de keeper verraadt: voor deze overwinning moet Almere City FC heel diep.

Volgende week vrijdag speelt Almere City FC opnieuw thuis. Ook dan is 21:00 uur de starttijd. De tegenstander heet dan FC Eindhoven. Voor Almere City FC vormen de Eindhovenaren een nieuw fris obstakel richting de tweede periode.