Vaccinaties voor ouderen van start

Geschreven door Redactie

Ouderen van 90 jaar of ouder worden vanaf dinsdag uitgenodigd voor een vaccinatie tegen het coronavirus. Volgens de GGD Flevoland volgt de groep 85-90 jaar vanaf vrijdag. Na de zorg- en ziekenhuismedewerkers begint het vaccinatieprogramma nu met ouderen.

De ouderen die hiervoor worden uitgenodigd, kunnen terecht op een van de twee priklocaties van de GGD Flevoland. Dat zijn een pand aan de Schroefstraat in Lelystad en het Dokter Jansencentrum in Emmeloord.

De oudste groep wordt uitgenodigd door hun huisarts. De huisarts besluit daarin ook of de vaccinatie plaatsvindt op een locatie van de GGD of in de huisartsenpraktijk, meldt de GGD Flevoland. De tweede groep krijg een uitnodiging van het RIVM en kan voor vaccinatie terecht op de GGD-locaties. Ouderen die niet mobiel zijn kunnen volgens de GGD bellen met het telefoonnummer op de uitnodiging. Aan de telefoon worden zij dan verwezen naar hun huisarts, die thuis kan vaccineren. Dat betekent wel dat zij waarschijnlijk langer moeten wachten. Ook benadrukt dat GGD dat iemand die nu al een uitnodiging krijgt, kan wachten totdat de partner ook een uitnodiging heeft, zodat zij samen kunnen gaan. Ook als die partner pas in een latere groep wordt uitgenodigd. Volgens het vaccinatieschema dat de overheid begin van de maand publiceerde, beginnen huisartsen en instellingsartsen in februari met het vaccineren van bewoners van verpleeghuizen en mensen met een verstandelijke beperking in een instelling. Een woordvoerder van Zorggroep Almere laat weten dat er zo'n vijfhonderd kwetsbaren voor deze eerste vaccinatieronde in aanmerking komen. Dat is de eerste groep van de ongeveer 50.000 á 60.000 Almeerders die de Zorggroep verwacht te gaan vaccineren. Uitnodigingen heeft de Zorggroep nog niet naar deze mensen kunnen sturen. De Zorggroep heeft namelijk nog geen mogelijkheid om vaccins te bestellen. De planning blijkt een lastig punt. "Er is nog veel onduidelijk", zegt woordvoerder Manon Kastermans, "Met name wanneer vaccins beschikbaar worden en de hoeveelheden." Vanwege de onduidelijkheid zijn de huisartsenpraktijken in de Almeerse wijken dus nog niet ingericht voor vaccinaties.


Andere vragen beantwoordt de Rijksoverheid op een speciale webpagina over de vaccinatie tegen het coronavirus.


Onze Ambassadeurs