Provincie: gevolgen herindeling luchtruim vooraf helder maken

Geschreven door Redactie

Voordat wordt besloten over de herindeling van het luchtruim, moet voor inwoners en grondeigenaren in Flevoland duidelijk zijn wat hiervan voor hen de gevolgen zijn. En hoe ze eventueel een schadeclaim kunnen indienen.

Dat stelt de provincie in een zienswijze aan minister Van Nieuwenhuizen over de herindeling. Het plan is om vanaf 2024 vliegroutes zo te verleggen, dat de overlast voor bewoonde gebieden wordt beperkt. Dit geldt voor Schiphol, maar ook voor vluchten van en naar Lelystad Airport.

De provincie vindt het lastig om in te schatten wat de effecten van de herindeling precies zullen zijn. De minister heeft nu een voorkeursbesluit genomen, maar ze laat de routes daarna nog uitwerken. Als de nieuwe routes geen verbetering zijn, moet op die keuze kunnen worden teruggekomen, vindt de provincie. Verder moeten alle belangen worden meegewogen.

Herindeling moet voor Flevoland leiden tot een verbetering van de situatie, maar mag de uitbreiding van Lelystad Airport niet in de weg staan, zo herhaalt de provincie haar standpunt van 2019. In de jaren tot de herindeling moeten de vliegroutes voor Lelystad gelden, zoals de minister die in 2018 heeft vastgesteld. Daar is in Gelderland en Overijssel veel verzet tegen, omdat vliegtuigen te lang laag zouden blijven vliegen.

De provincie wil dat het huidige wachtgebied voor Schiphol verkeer bij Lelystad en Swifterbant wordt verschoven naar het IJsselmeer. De naderingsroutes naar Schiphol moeten meer boven water worden gelegd, zodat Lelystad en Almere minder overlast ervaren. Verder vindt de provincie dat het vliegverkeer geen belemmering mag vormen voor de Flevolandse plannen voor meer windmolens en huizen.





Onze Ambassadeurs