'Levendigheid verdwijnt uit Stedenwijk als Albert Heijn vertrekt'

Geschreven door Redactie

Bewoners uit de Stedenwijk in Almere zien supermarkt Albert Heijn liever niet vertrekken uit het centrum van die wijk.

De supermarkt wil verhuizen naar de rand van de wijk, vlak aan de Stedendreef. Bewoners zien dit om uiteenlopende redenen niet zitten.

Zo zegt een dame op leeftijd: "Doe het alsjeblieft niet, het lopen wordt er niet beter op, dan moet ik met de auto. Het is echt fijn dat het nu dichtbij is." Een andere bewoonster bevestigt dat. "Ik denk dat het hier beter is voor de oudere mensen", zegt ze. Daarnaast zijn er ouders van kinderen van de nabijgelegen scholen die snel even boodschappen doen als ze hun kind naar school brengen. "Als dat niet meer kan heb ik pech", aldus één van hen.

Al lang discussie

Er wordt al jaren over de verhuizing gesproken. De ondernemers in de directe omgeving van de supermarkt zijn tegen. Zij vrezen minder klanten te krijgen. De supermarkten in Kruidenwijk en Muziekwijk zijn juist bang voor concurrentie met een nieuwe Albert Heijn dichterbij. Ze vrezen eigen klanten te verliezen. De tegenstanders namen zelf een onderzoeksbureau in de arm. Dat concludeert nu dat het vertrek van de supermarkt uit het centrum van Stedenwijk onder meer ten koste zal gaan van de levendigheid en sociale cohesie in de wijk.

Conclusie onderzoeksbureau

In de buurt van de Albert Heijn aan het 's-Hertogenboschplein zijn een snackbar, beautysalon, apotheek, buurtcentrum en een kerk gevestigd. Als de supermarkt vertrekt, blijft het winkelcentrum achter zonder publiekstrekker, zegt het onderzoeksbureau. "Een full-service supermarkt heeft al gauw 10.000 bezoekers in de week. Dit aantal valt weg op huidige locatie aan het 's-Hertogenboschplein. Hiermee valt een publiekstrekker, het sociale netwerk tussen ondernemers en de hierbij behorende sociale controle weg. Voor de bewoners wordt het lastiger om een praatje te maken in het hart hun wijk."

Niet alle bewoners vinden dat de supermarkt een sociale functie heeft. Meerdere van hen zeggen er alleen te komen voor de boodschappen. "De nieuwe locatie is hier hemelsbreed 500 meter vandaan, dat maakt niet zoveel uit." Een andere buurtbewoner zegt niet voor de gezelligheid te komen. "Ik ontmoet hier niemand, daar kom ik ook niet voor."

Maar er zijn ook bewoners die wel een negatief effect vrezen. Zo zegt iemand dat door het verdwijnen van de supermarkt de saamhorigheid in de Stedenwijk vermindert. "Ik zou het echt schandalig vinden als Albert Heijn een buurtfunctie weg zou halen en anders wordt het hier stil", zijn ook gehoorde reacties.

Detailhandelsvisie

Of de supermarkt ook echt vertrekt, is nog niet duidelijk. Ook de gemeente Almere onderzoekt welke effecten er zijn als de supermarkt van het centrum naar de rand van de wijk verhuisd. Dat onderzoek moest er van de gemeenteraad komen, zo gaven de raadsleden in oktober vorig jaar aan, toen de nieuwe Detailhandelsvisie werd besproken. Volgens die Detailhandelsvisie is het juist wenselijk dat supermarkten middenin woonwijken zijn gevestigd. Dat strookt dus niet met deze voorgenomen verhuizing.

Daarom is met de gemeenteraad afgesproken dat eerst goed in kaart gebracht moet worden wat de verplaatsing betekent voor de wijk en voor de supermarkt zelf. De resultaten van dat onderzoek worden binnenkort verwacht en gedeeld met de gemeenteraad, die daarna een beslissing mag nemen.

Onze krant nog niet ontvangen?