Floriade houdt kaken ook stijf op elkaar over extra 15 miljoen

Geschreven door Redactie

Net zoals wethouder Jan Hoek houdt ook de Floriade BV de kaken stijf op elkaar bij vragen over het extra geld dat de organisatie wil hebben.

Om het terrein van de wereldtuinbouwtentoonstelling af te krijgen is nog eens 15 miljoen extra nodig. Een verzoek daarvoor is inmiddels ingediend bij de gemeente. Burgemeester en wethouders zeggen daardoor overvallen en ontstemd te zijn, zo bleek donderdag.

De extra miljoenen zijn volgens de gemeente nodig voor de "Tijdelijke inrichting van het Expo-terrein." Wat dat inhoudt wil de Floriade-organisatie niet verduidelijken.

"Op dit moment geven we geen interview ", zegt woordvoerder Annemarie Gerards. "Wij hebben de gemeente Almere verzocht om een extra bijdrage voor de tijdelijke inrichting van de Expo. Dit verzoek wordt binnen de gemeente besproken. Het is aan de gemeente om hierover het woord te voeren", zo luidt de enige verklaring.

Zowel de directeur, Sven Stimac, als de voorzitter van de Raad van Commissarissen, Eric van der Burg, zwijgen op dit moment als wordt gevraagd om een toelichting. Dat terwijl de brief die het college van B en W donderdag aan de gemeenteraad stuurde vragen oproept over de onderlinge verhoudingen.

Volgens het stadsbestuur heeft de Floriade-directie de Raad van Commissarissen op dezelfde dag geïnformeerd als het stadsbestuur. Dat terwijl de Raad van Commissarissen bijvoorbeeld de jaarbegroting moet goedkeuren en het handelen van de directie controleert.

Opvallend is ook dat het informeren van de gemeente en RvC plaatsvond tijdens de laatste dagen waarop directeur Pieter Cloo in dienst was. Zijn contract liep begin april af. Cloo heeft eerder aangegeven geen vertrouwen meer te hebben in het gemeentebestuur en daarom zijn werkzaamheden niet voort te willen zetten.

De Floriade BV zegt eerst het debat in de Almeerse gemeenteraad af te wachten, voordat er met de media wordt gesproken. Dat debat vindt dinsdagavond plaats.

Wethouder Jan Hoek gaf in een interview donderdagavond ook verschillende keren aan geen inhoudelijke vragen te willen beantwoorden, totdat hij met de raad in gesprek is geweest.

Deze manier van werken houden wethouders in Almere er structureel op na. Zo weigerde burgemeester Franc Weerwind eveneens in gesprek te gaan met journalisten toen bekend werd dat de gemeente e-mails van oud-bestuurders kwijt is.






Onze Ambassadeurs