JA21 stelt vragen over kennis provincie van Almeerse mailboxenaffaire

Geschreven door Redactie

De Flevolandse fractie van JA21 wil weten of de provincie inderdaad al jaren op de hoogte was van de archiefchaos bij de gemeente Almere. De politieke partij heeft onder meer daarover vragen gesteld aan het college van Gedeputeerde Staten. De aanleiding is het bericht van Omroep Flevoland dat het archief van de gemeente Almere al een decennium niet op orde is.

Omroep Flevoland bracht eind vorig jaar naar buiten dat er bij de gemeente complete e-mailboxen van bestuurders en topambtenaren gewist zijn. Deze mogen volgens de Archiefwet echter niet zomaar worden weggegooid.

Inmiddels blijkt dat de mailboxenaffaire voorkomen had kunnen worden. De provincie Flevoland is als toezichthouder namelijk al 10 jaar lang op de hoogte van het feit dat het archiefbeheer van de gemeente Almere niet op orde is.

De politieke partij wil van GS bevestigd krijgen of deze berichtgeving klopt. Mocht Gedeputeerde Staten daar bevestigend op antwoorden, wil JA21 toelichting over waarom er niet eerder ingegrepen is.

De provincie werkt voor het naleven van de Archiefwet met een zogenoemde interventieladder. Gemeente Almere zit in de rode fase. Dat betekent dat ze zich niet aan afspraken en acties heeft gehouden, die vastgesteld waren om het archief op orde te krijgen. JA21 wil van de provincie weten waar de andere Flevolandse gemeenten zich op dit moment op die ladder bevinden. Daarnaast wil de partij de toezegging van GS dat er geen Almeerse taferelen in de andere gemeenten verwacht worden.



Onze Ambassadeurs