Wereldwijde undercoveractie leidt tot 49 arrestaties in Nederland

Geschreven door Redactie

De politie heeft in Nederland 49 mensen opgepakt naar aanleiding van een wereldwijde undercoveroperatie. Ook zijn 25 drugslabs en opslagplaatsen opgerold en is meer dan twee miljoen aan contant geld gevonden.

Gisteren werd duidelijk dat politiediensten wereldwijd telefoons hebben verkocht aan criminelen om hen te kunnen afluisteren. De politie zette een eigen telefoonnetwerk op onder de naam ANOM, waarmee gebruikers versleuteld met elkaar konden communiceren. Zulke telefoonaanbieders zijn populair in het criminele milieu. Eerder werden al vergelijkbare diensten als EncroChat en Sky ECC opgerold.

De politie bracht de geprepareerde telefoons vervolgens voor een flinke prijs aan de man bij criminelen, waarna hun gesprekken anderhalf jaar lang live konden worden meegelezen.

Wereldwijd waren meer dan 12.000 toestellen actief in meer dan honderd landen. De politie heeft volgens Europol zo'n 300 criminele organisaties van binnenuit kunnen volgen. De operatie leidde in totaal tot meer dan 800 arrestaties, ruim 700 doorzoekingen en de inbeslagname van grote hoeveelheden cocaïne, crystal meth en contant geld.

Onze krant nog niet ontvangen?