Taakstraf van 240 uur voor verduisteren geld uit kassa kringloop

Geschreven door Redactie

Een 39-jarige Almeerder is veroordeeld tot een taakstraf van 240 uur voor verduistering. De man haalde vier jaar lang bijna dagelijks geld uit de kassa van het kringloopbedrijf in Deventer waar hij tot 2019 werkte en hield dit voor zichzelf.

De man stal het geld, door registraties uit de kassa te verwijderen van klanten die contant betaalden en geen bonnetje hoefden. Hij hield vervolgens bij hoeveel hij uit de kassa haalde, zodat het niet te veel zou opvallen.

Hoeveel geld de Almeerder heeft gestolen, is tijdens de rechtszaak niet duidelijk geworden. Volgens het Openbaar Ministerie ging het om 170.000 euro, maar volgens de rechtbank is er niet genoeg informatie om dit vast te stellen. De man heeft zelf tegenover leidinggevenden erkend dat hij zo'n 14.000 euro heeft gestolen. Omdat de rechtbank geen bedrag kan bepalen, hoeft de Almeerder niks terug te betalen.

De rechtbank heeft bij de bepaling van de straf laten meewegen dat de man niet eerder met politie of justitie in aanraking is geweest. Ook is het bedoeling dat de man weer hulp gaat zoeken voor zijn autisme en eetstoornissen. De opgelegde straf is gelijk aan de eis van het Openbaar Ministerie.

Wekelijks 100 euro

De Almeerder werkte al twee jaar bij de Deventer kringloopwinkel, toen hij in 2015 achter de kassa mocht staan. Hij vond het leuk werk, maar het zat hem dwars dat hij geen bonus kreeg. Andere collega's kregen die wel en daarom voelde hij zich een slachtoffer, zei hij twee weken geleden in de rechtbank van Zwolle. Hij gaf toe dat hij daarom wekelijks 100 euro uit de kassa haalde.

De kringloopwinkel verzamelde bewijs tegen de man, in de vorm van videobeelden en kasverschillen. In 2019 werd de Almeerder ontslagen en deed de kringloopwinkel aangifte.

Inmiddels werkt de 39-jarige bij een kringloopwinkel in Almere. "Daar draai ik geen kassa om herhaling te voorkomen", zei hij twee weken geleden in de rechtbank.

Onze Ambassadeurs