LTO Noord wil afspraken over gevolgen zonnepanelenbrand

Geschreven door Redactie

LTO Noord pleit voor een zogenoemd panelenprotocol en een waarborgfonds voor gedupeerde boeren na een brand met zonnepanelen. Boerenschuren liggen vol met zonnepanelen, maar als er brand ontstaat zijn de gevolgen groot, ook voor omliggende percelen.

Zo kwamen bij een brand aan de Wrakkenweg vorig jaar in Rutten kleine stukjes zonnepaneel op akkers terecht. Ook in andere delen van het land is dit een probleem. "Als er brand ontstaat bij een dak met zonnepanelen en die brand wordt groot, dan ontstaan er problemen die we voorheen niet kenden," zegt Ton van Schie van LTO Noord. "Als er zoiets ontstaat moet de burgemeester iets uit de la kunnen trekken en zeggen: zo gaan we het doen."

Waarborgfonds gedupeerden

LTO Noord stuurde samen met de Veiligheidsregio in Friesland een brief aan staatssecretaris Dilan Yesilgöz-Zegerius van Economische Zaken en Klimaat. Daarin roepen ze naast het protocol ook op tot een waarborgfonds voor gedupeerden.

Als er na een brand stukjes zonnepaneel in gewassen komen dan moeten boeren dat op de veroorzaker van de brand kunnen verhalen. Maar dit blijkt lastig te verzekeren. "Deze situatie is nog niet uitgedokterd, wie er waar verantwoordelijk voor is. Maar het mag niet zo zijn dat degene bij wie de brand is ontstaan, ook een gedupeerde, alles zelf zou moeten betalen."

Van Schie is bang dat als er niet zo'n protocol en geen waarborgfonds komt boeren en andere initiatiefnemers terughoudend worden om panelen op een dak neer te leggen. "Zon op het dak is gewoon de meest gewaardeerde oplossing voor de verduurzaming. Het moet niet zo zijn dat we uiteindelijk door dit soort incidenten zeggen, laten we dit maar niet meer doen."

Onze Ambassadeurs