'Europees Parlement zal vissers stem geven in windmolenparken Noordzee'

Geschreven door Redactie

Europarlementariër Peter van Dalen (ChristenUnie) verwacht dinsdag grote steun in het Europees Parlement voor zijn rapport over windmolenparken in de Noordzee. Hij wil dat vissers gaan meebeslissen over de plek van de parken.

De Europese Commissie wil dat de zeeparken in 2050 zorgen voor 30 procent van de Europese energiebehoefte. Dat betekent dat de capaciteit 25 keer groter moet worden dan de ruim honderd bestaande parken nu leveren. De landen aan de Noordzee moeten voor de zomer aan de Europese Commissie melden welke plannen ze daarvoor hebben.

Grote stem

Van Dalen vindt dat de Nederlandse vissers een grote stem moeten krijgen in die plannen. "De vissers kennen de visgronden het best en moeten meebeslissen waar de windmolenparken komen. Dus niet inspraak maar beslissen", zegt hij. Maandag bleek al dat de Europese Commissie positief staat tegenover het rapport van Van Dalen. Zo wil de Commissaris eerst een milieuonderzoek naar de gevolgen van de parken voor de biodiversiteit.

Ook moet worden bekeken of de parken kunnen worden gebouwd in de bestaande marinebeschermde gebieden. "Je zet ze dan neer in gebieden die toch al niet bevist worden", aldus de Europarlementariër. "Ik ben zeer verheugd dat mijn standpunten in het debat door de EC zo duidelijk naar voren zijn gebracht". Van Dalen verwacht dat het Europees Parlement het ook met een grote meerderheid zal steunen. "In de visserijcommissie is het bijna unaniem aangenomen en ik verwacht bij de stemming ook grote steun."



Onze Ambassadeurs