Waar je wieg staat mag niet je kansen bepalen

Geschreven door Redactie

JINC, een non-profitorganisatie die strijdt voor gelijke kansen voor kinderen, en Rabobank Amsterdam hebben de handen ineengeslagen. Met project JINC Wizzie worden leerlingen van basisscholen uit diverse Amsterdamse wijken voorbereid op een goede toekomst.

Concreet betekent dit dat komend schooljaar tenminste 590 leerlingen uit de bovenbouw van zes Amsterdamse scholen deelnemen aan een reeks extra-curriculaire lessen, in de klas én daarbuiten. De lessen zijn gericht op het vergroten van woordenschat, planningsvaardigheden, beroepsoriëntatie en digitale vaardigheden. Ook wordt er aandacht besteed aan gezonde voeding en verstandig omgaan met geld, en maken ze kennis met musea en theater. Alle lessen worden op vrijwillige basis gegeven door professionals uit het bedrijfsleven en de culturele sector.

“JINC komt op voor kinderen die minder kans hebben op een goede toekomst, simpelweg door de plek waar hun wieg staat”, zegt directeur Daniël Roos. “Normaal doen we dat met projecten die gericht zijn op talentontwikkeling en loopbaankeuze, maar door de samenwerking met de Rabobank zijn daar aspecten bijgekomen. Ik ben daar blij mee, want een brede algemene ontwikkeling is van groot belang voor het toekomstig welzijn en geluk van kinderen. We helpen ze om wereldburgers te worden, die hun weg weten te vinden op de arbeidsmarkt en de wereld daar omheen.”

De Rabobank zorgt daarbij niet alleen voor ruimhartige financiering; collega’s van de bank geven ook een deel van de gastlessen op het gebied van geld, planning en digitale vaardigheden, en verzorgen Bliksemstages. Erik Versnel, directeur Coöperatieve Rabobank Metropoolregio Amsterdam: “Wij vinden dat iedereen gelijke kansen verdient, met die intentie zetten we ons al jaren in voor het versterken van het onderwijs en educatieve projecten. Met JINC Wizzie willen we de kansengelijkheid van basisschoolleerlingen uit kwetsbare wijken vergroten, door extra lesstof te bieden op het gebied van werk, cultuur, gezonde en duurzame voeding en het leren omgaan met geld. We willen voorkomen dat de tweedeling in de stad, van arm versus rijk, structureel wordt. De plek waar je wieg staat mag niet bepalend zijn voor de kansen die je krijgt in het onderwijs en in je leven.”

Partners uit het culturele veld en de voedingswereld nemen eveneens een aantal gastlessen voor hun rekening. Het gaat onder meer om ITA, het Van Gogh Museum, het Stedelijk Museum, het Nederlands Philharmonisch Orkest en Wessanen, een multinational die gespecialiseerd is in biologisch voedsel.  

Benieuwd hoe zo’n gastles eruit ziet? Bekijk het hier!

 

Onze Ambassadeurs