Ingenieursbureau begeleidt renovatie De Tong

Geschreven door Redactie

De provincie heeft een ingenieursbureau ingeschakeld om de restauratie van kunstwerk De Tong te begeleiden. Buro DSB uit Brummen is gespecialiseerd in buitenkunst en met name in metaalrestauraties. Het was onlangs bijvoorbeeld nog betrokken bij een onderzoek naar de technische staat van oorlogsmonumenten in Nederland.

DSB gaat de renovatie niet zelf uitvoeren. Daarvoor wordt via een openbare aanbesteding een bedrijf geselecteerd. De provincie zegt te bekijken of er ook Flevolandse bedrijven zijn die het werk kunnen uitvoeren. Het bedrijf dat de opdracht krijgt, moet er ook voor zorgen dat het werk langs de Knardijk wordt teruggeplaatst.

Voormalige Tong van Lucifer

De Tong is een metalen werk van kunstenaar Ruud van de Wint. Het object dat oorspronkelijk Tong van Lucifer heette, staat sinds 1993 langs de A6 tussen Almere en Lelystad. Het 9 meter hoge metalen kunstwerk raakte vorig jaar beschadigd door een storm en kwam scheef te staan. Daarna is besloten dat het werk wordt gerestaureerd, maar voordat dat gebeurt, wil de provincie dat er wordt uitgezocht of er nog ontwerptekeningen van de constructie bestaan.

Verdere planning

De aanbesteding voor het werk start in het najaar. Zo'n 13 weken later moet duidelijk worden welk bedrijf het kunstwerk mag restaureren. Mogelijk ontstaat er nog vertraging, omdat het lastig is om op korte termijn om een constructeur te vinden die tekeningen maakt en berekeningen uitvoert.Onze Ambassadeurs