Tweede landelijke stakingsdag Kinderopvang op 14 september

Geschreven door Redactie

Op dinsdag 14 september organiseert de FNV de tweede landelijke stakingsdag voor medewerkers in de kinderopvang, buitenschoolse opvang en de voor- en vroegschoolse educatie (vve).

Deze vindt plaats op het Malieveld in Den Haag.

De FNV-leden werkzaam in de kinderopvang zijn ontevreden op het slechte cao-akkoord dat werkgeverskoepels BK en BMK hebben getekend met kleinere vakbond CNV. In het nieuwe akkoord staan geen verbeteringen voor de aanpak van de hoge werkdruk op relatief korte termijn.

‘Sinds de eerste landelijke stakingsdag op 8 juli, waar ruim 3.000 boze kinderopvangmedewerkers aanwezig waren, hebben we helemaal niets gehoord van de BK of BMK’ - Debbie van Leiden, FNV-bestuurder Kinderopvang

‘Ze blijven de roep om verbetering van de hoge werkdruk totaal negeren en kijken alleen maar naar Den Haag voor langetermijnoplossingen. Dit kan jaren duren, terwijl een deel van die werkdrukproblemen niet eens in Den Haag kunnen worden opgelost. Denk aan de jaarurensystematiek en de beschikbaarheidsdag. Deze zijn in de cao geregeld en daar zijn en blijven de werkgevers zelf verantwoordelijk voor' vertelt Debbie verder.

Eerdere acties en stakingen

Op 1 juli trapten 500 kinderopvangmedewerkers uit Noord-Holland en Almere af met de eerste staking in 20 jaar op de Dam in Amsterdam. Het oorspronkelijke idee was om daarna meer regionale stakingen te organiseren, maar vanwege het cao-akkoord dat onverwachts werd gesloten met CNV, schaalde de FNV direct op naar een landelijke staking. Op 8 juli vond deze plaats met ruim 3.000 stakers die in Nieuwegein bijeen kwamen om hun ongenoegen te uiten. Van Leiden: ‘Zolang de werkgevers het slechte akkoord niet willen aanpassen, blijft de FNV met haar leden strijden voor verbeteringen.’

Nieuwe voorstellen aan FNV

Eén van de FNV-voorstellen is dat werkgevers de groepsgrootte gaan aanpassen. De groepsgrootte die wettelijk is vastgelegd in de Wet IKK stelt grenzen aan het maximum aantal kinderen op een groep. Het is echter de keuze van een werkgever om te beslissen of ze de groepen kleiner willen maken. Daarnaast willen de FNV-leden dat de groepshulpen terugkomen, zodat zij alle aandacht aan de kinderen kunnen geven, in plaats van aan de vuile vaat.

Ook willen de medewerkers dat de beschikbaarheidsdag wordt afgeschaft. Als pedagogisch medewerker moet je op deze dag beschikbaar zijn met de mogelijkheid dat je opgeroepen wordt. Dat hoor je dan pas die ochtend. Er werken veel jonge moeders in de kinderopvang, die vooraf (betaalde) opvang moeten regelen voor hun kinderen. De FNV wil dat deze dag wordt afgeschaft en uren vast in het rooster worden meegenomen. Dat biedt veel meer zekerheid.


Onze Ambassadeurs