PAS-melders binnen flevoland

Geschreven door Redactie

PAS - Hoe zit het ook alweer?

PAS-melders zijn bedrijven die tijdens het Programma Aanpak Stikstof (PAS) een melding deden bij de overheid van bijvoorbeeld een uitbreiding. Zij hoefden geen vergunning aan te vragen, een melding volstond. Dat kon vanaf 2015. In 2019 zette de Raad van State een streep door de PAS. Hierdoor werd de juridische positie van de PAS-melders onduidelijk. Het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit moet nu eerst zorgen voor de benodigde ruimte, voordat deze ondernemers verder kunnen doorontwikkelen of groeien.

Flevoland

In Flevoland zijn er zo’n 150 PAS-melders. 119 daarvan behoeven legalisatie. Om PAS-melders te voorzien van geldige vergunningen, moet er eerst stikstofruimte worden gevonden. Die ruimte is schaars. Er is woningnood, industrieën staan ook niet stil en vanwege de uitspraak bij de Raad van State moeten Natura 2000-gebieden beter worden beschermd. Legalisering van de PAS-melders is de verantwoordelijkheid van het Rijk.

Pilot

Provincie Flevoland startte vast met een pilot waarbij 20 PAS-meldingen zijn beoordeeld. 4 van deze meldingen kunnen door intern salderen * voorzien worden van een positieve weigering **.

En verder?

Om als provincie vergunningen te kunnen afgeven voor de PAS-melders is stikstofruimte noodzakelijk. Minister Carola Schouten, demissionair minister van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit, geeft aan eind dit jaar de eerste stikstofruimte beschikbaar te kunnen stellen. De grootste hoeveelheid zal echter pas in 2024 beschikbaar komen. Tegemoetkoming Minister Schouten van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) en de provincies komen de PAS-melders tegemoet met een bedrag van € 1.600,- voor de advieskosten die zij maakten voor het aanleveren van gegevens. PAS-melders kunnen vanaf deze week de tegemoetkoming aanvragen via de website van RVO. Meer informatie via de website Aanpak stikstof.

  • Wat is intern salderen? Wanneer bij het realiseren van een nieuwe of bestaande activiteit stikstof wordt uitgestoten, kan dit soms binnen het project of op dezelfde locatie worden opgelost. Als een (agrarisch) bedrijf zodanig wordt aangepast dat er niet méér stikstofdepositie is dan in de referentiesituatie, dan spreken we van intern salderen.
  • Een positieve weigering betekent dat er op basis van de huidige wet- en regelgeving, de huidige versie van AERIUS en de ingediende gegevens op het moment van aanvraag geen vergunningplicht is voor de Wet natuurbescherming. Dit betekent dat er wel een besluit wordt genomen op de aanvraag, maar dat er een kanttekening is bij de juridische rechten die aan ontleend kunnen worden. Toekomstige wijzigingen van de wet- en regelgeving of het rekenmodel AERIUS kunnen aanleiding geven voor een nieuwe toetsing aan de Wet Natuurbescherming.







Onze Ambassadeurs