Vandaag is het nationale Warme chocolademelk dag

Warme chocolademelk is een warme drank gemaakt met gemalen chocolade, verwarmde melk of water en suiker.

In het begin van de 19e eeuw ontwikkelde Casparus van Houten sr. een proces om de vaste cacaobestanddelen van de boter te scheiden. Zijn zoon Coenraad Johannes maakte die vetten beter oplosbaar in water. Samen maakten hun processen cacaopoeder mogelijk. Maar voor die tijd dronk iedereen warme cacao. Deze dikkere, romigere drank bood in de 19e eeuw vaak geneeskrachtige voordelen voor maagaandoeningen. Lang voor de populariteit van de drank in de Victoriaanse tijd, diende het zelfs in de ceremoniële cultuur.

Mensen drinken echter al heel lang chocolade. De Maya's hebben waarschijnlijk 2000 jaar geleden de eerste chocoladedrank gemaakt. De Azteken namen tegen 1400 na Christus ook een cacaodrank op als een essentieel onderdeel van hun cultuur. Toen Europeanen Midden en Zuid-Amerika begonnen te verkennen, brachten ontdekkingsreizigers chocolade en de drank mee terug naar Europa vanuit Mexico.

Warme chocolademelk kan in verschillende combinaties worden genoten, gegarneerd met slagroom of marshmallows. Soms maakt een snufje kaneel of een vleugje pepermunt de chocolade extra speciaal.

Wat te doen vandaag?

- Maak wat warme chocolademelk.
- Voeg verschillende toppings toe.
- Nodig een vriend uit voor warme chocolademelk.
- Proef verschillende smaken warme chocolademelk.
- Proef het verschil tussen warme chocolademelk en warme cacao.
- Maak een foto en gebruik #OnsHotChocolateDay om op sociale media te posten.


Onze Ambassadeurs