Wanneer en hoe is Disney ontstaan?

Geschreven door Redactie

Op 16 oktober 1923 richtten Walt Disney en zijn broer Roy de Disney Brothers Cartoon Studio op in Hollywood, Californië.

De studio, nu bekend als de Walt Disney Company, heeft een enorme impact gehad op de entertainmentindustrie en is nu een van de grootste mediabedrijven ter wereld.

Walt Disney was al op jonge leeftijd een getalenteerde kunstenaar en tekende tekenfilms voor verschillende publicaties en raakte geïnteresseerd in celanimatie toen hij voor de Kansas City Film Ad Company werkte. Nadat zijn Laugh-O-Gram Studio in 1923 failliet ging, verhuisde Walt naar Los Angeles, waar Roy herstellende was van tuberculose. Terwijl hij daar was, verkocht hij eindelijk een korte film geproduceerd door Laugh-O-Gram, Alice's Wonderland, en tekende hij een contract om nog zes van dergelijke films te maken. Om de serie te produceren, richtten de broers hun bedrijf op en haalden zowel Virginia Davis, die Alice speelde, als hun medewerker Ub Iwerks over om zich bij hen in Hollywood te voegen.

Na het succes van de Alice Comedies en een serie gebaseerd op een personage genaamd Oswald the Lucky Rabbit, begon Disney te werken aan zijn beroemdste creatie. Met de release van Steamboat Willie in 1928 maakte de wereld kennis met Mickey Mouse. Het personage zou een van de, zo niet de meest herkenbare tekenfilms in de geschiedenis worden.

De populariteit van de Mickey Mouse-shorts overtuigde Disney ervan dat zijn studio een speelfilm kon maken, wat hij in 1934 begon te doen. Het project, dat sommigen "Disney's Folly" noemden, ging 400 procent boven het budget en vereiste meer dan 300 animators, artiesten en assistenten, maar Sneeuwwitje en de zeven dwergen was een groot succes toen het vlak voor Kerstmis 1937 debuteerde.

Sindsdien heeft de Walt Disney Company tientallen baanbrekende en veelgeprezen films geproduceerd. Het is uitgegroeid tot een houdstermaatschappij voor allerlei soorten media- en amusementsobjecten, opende vanaf 1955 themaparken over de hele wereld en nam in de jaren '90 en 2000 tientallen bedrijven over. Disney bezit en exploiteert nu ABC, ESPN, Pixar, Marvel Studios en Lucasfilm.

Wat begon met een handvol animators die korte tekenfilms voor kinderen maakten, is vandaag een van de meest iconische bedrijven ter wereld. Originele tekenfilms en speelfilms van Disney vormen enkele van de meest populaire en blijvende vermeldingen in de Amerikaanse canon.


Onze Ambassadeurs