Ruim 1 op de 5 woningen in Flevoland heeft zonnepanelen

Geschreven door Redactie

Flevolanders kiezen steeds vaker voor zonnepanelen.

Inmiddels zijn er op 21,9% van de Flevolandse woningdaken panelen te vinden. De provincie telt volgens de meest recente data zo’n 37.700 woningen met zonnepanelen, een stijging van 135% ten opzichte van 2017. Inwoners van Dronten zijn in Flevoland de grootste liefhebbers van zonne-energie. Dit en meer blijkt uit een analyse van Independer op basis van data van CBS en de Klimaatmonitor.

In Nederland heeft zo’n 17,8% van de woningen zonnepanelen op het dak. Ten opzichte van de rest van het land hebben in Flevoland dus veel inwoners geïnvesteerd in zonnepanelen.

“We hebben gebruik gemaakt van de meest recente cijfers, maar die zijn van juni vorig jaar. Door de sterk gestegen gasprijs zal het aantal dus nu nog hoger liggen. Let wel op dat je zelf jouw zonnepanelen inschrijft bij energieleveren.nl. Dan weet netbeheer Nederland dat je energie gaat terugleveren. Op die manier komt de verrekening dan ook op de energienota terecht. Maar check het altijd nog goed in het domein van de energiemaatschappij”, aldus Independer energie-expert Joris Kerkhof.  

Hoeveel zonnepanelen liggen er in jouw gemeente? Duik in de uitgebreide zonnepanelen kaartjes van Independer.

Drontenaren grootste liefhebbers van zonne-energie

Wel zijn de verschillen tussen gemeenten groot. Zo zijn in Dronten zijn naar verhouding het vaakst zonnepanelen te vinden op daken. 30,4% van de woningen heeft een installatie op het dak. De Flevolandse gemeenten gerangschikt van het grootste naar het kleinste aandeel woningen met zonnepanelen op het dak is:

Dronten (30,4% van de woningen heeft zonnepanelen)
Zeewolde (28,3% van de woningen heeft zonnepanelen)
Lelystad (25,3% van de woningen heeft zonnepanelen)
Noordoostpolder (22,2% van de woningen heeft zonnepanelen)
Urk (19,8% van de woningen heeft zonnepanelen)
Almere (18,3% van de woningen heeft zonnepanelen)

Sterkste stijging op Urk

Urk telt volgens de meest recente data zo’n 2.460 woningen met geregistreerde installaties, een stijging van bijna 250% ten opzichte van 2017. Ook in Zeewolde (+189,9%), was een flinke stijging.

Meer info

Geïnteresseerden kunnen aanvullende informatie lezen over de onderzoeksmethode en de eigen gemeente vergelijken met de rest van het land via de website van Independer.

Onze Ambassadeurs