Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG)

Geschreven door Redactie

De Federatie Nabestaanden Geweldslachtoffers (FNG) houdt op 3 september in Almere een speciale dag voor nabestaanden en achterblijvers. Om ‘koude zaken’ levend te houden. Ruim 1700 gepleegde, ernstige misdrijven in Nederland hebben de status ‘onopgelost’. Het zijn zogenaamde ‘cold cases’ en hoofdzakelijk moordzaken.

Het was een gedenkwaardige dag op landgoed De Kemphaan in Almere op 1 juni 2019. FNG hield er een stille tocht voor onopgeloste moorden. Onder het motto ‘zwijgen over moord blijft ongehoord’ vroegen voorzitter Jack Keijzer, bestuurslid Wicky van der Meijs en nabestaanden daders op om tot inkeer te komen of riepen ze mensen die meer informatie hebben over onopgeloste zaken, om eindelijk eens hun mond opentrekken.

De dag was ook bijzonder door de aanwezigheid van de in 2021 vermoorde misdaadjournalist Peter R. de Vries, die zich altijd voor de Federatie heeft ingezet, en vanwege de onthulling van een speciaal cold case monument, Corona gooide in de jaren erna roet in nieuwe edities. Maar op 3 september is er dan eindelijk op De Kemphaan weer een bijeenkomst voor nabestaanden en achterblijvers: een speciale cold casedag.

Belangrijkste sprekers die dag zijn Guus Philips, landelijk portefeuillehouder cold case van de politie, en dna-specialist Lex Meulenbroek van het Nederlands Forensisch Instituut (NFI). Ook de misdaadjournalistiek zal vertegenwoordigd zijn.

“Deze jaarlijkse dag is voor nabestaanden en achterblijvers enorm belangrijk. Er zijn nog zo ontzettend veel onopgeloste moordzaken en vermissingen. We moeten die met elkaar in leven houden. Bij cold cases is het belangrijk om aan de boom te blijven rammelen”, zegt Jack Keijzer. Zijn zoon werd in 2007 vermoord, de dader gepakt. Kort daarna pleegde zijn andere zoon zelfmoord. “Het verdriet slijt nooit. Het is een blijvend litteken. Misschien klinkt het als een cliché, maar het is wel zo: nabestaanden hebben echt levenslang.”

In de afgelopen vijf jaar loste de politie zo’n dertig cold cases op. Dat is een aardig resultaat, maar er kan nog veel meer gedaan worden voor nabestaanden, vindt bestuurslid Wicky van der Meijs, van wie de vader Martien in 2002 werd doodgestoken in Hilversum. Deze moord is nog steeds niet opgelost. “Waar we tegenaan lopen is dat elk cold caseteam op een andere manier werkt en er een groot gebrek is aan capaciteit bij de politie. Daarnaast ontbreekt het aan een goed jaarlijks overzicht waarin we kunnen zien wat er precies is gedaan op cold casegebied. De politie kan best verantwoording afleggen. Dat gebeurt in het bedrijfsleven ook. Ook zou er een onafhankelijke commissie moeten komen voor het beoordelen van cold cases.”

Van der Meijs vindt ook dat de mogelijkheden van dna-onderzoek nog onvoldoende worden benut. “Er zou een landelijke dna-databank moeten komen met dna dat vrijwillig door burgers wordt afgestaan, naast de bestaande databank met dna van veroordeelden. Zeker met dna-verwantschapsonderzoek zouden we hiermee veel meer onopgeloste misdrijven kunnen oplossen. Lex Meulenbroek van het NFI gaat hier op de komende cold casedag ook wat over zeggen.”

Tenslotte vindt Van der Meijs het onbegrijpelijk dat de politie niet intensiever jaagt op veroordeelden die dna moeten afstaan, maar dat niet doen. Volgens cijfers van het ministerie van justitie en veiligheid lopen er inmiddels zeker 25000 personen rond die dna-afname ontduiken. „Daar zouden zomaar wat moordenaars uit onopgeloste zaken tussen kunnen zitten.”

Wil je deze dag als nabestaande van een cold case zaken bijwonen dan kan dit. Je kunt een mail sturen naar: secretariaat@fngnederland.nl






Onze Ambassadeurs