Boek te laat? Dit kost je gemiddeld 0,25 cent per dag in Flevoland

Geschreven door Redactie

Het is ons allemaal wel eens overkomen: een boek te laat ingeleverd bij de bibliotheek. In Flevoland betaal je een kwartje boete per dag, en daarmee zijn Flevolanders het duurste uit van heel Nederland.

Zo concludeert thuisstudieplatform Laudius op basis van een inventarisatie onder 141 Nederlandse bibliotheekorganisaties naar abonnementen en boetetarieven en CBS-data over locaties en leden.

Gemiddeld is het boetebedrag 0,15 cent per dag. In de provincie Groningen hoef je je helemaal geen zorgen te maken over het te laat inleveren van boeken, want hier betaal je geen boete. De Gelderse Bibliotheek Barneveld beboet laatterugbrengers met het hoogste tarief: 0,50 cent per dag.

Abonnement kost gemiddeld 34,25 euro in Flevoland
Een basisabonnement bij een Flevose bibliotheek kost gemiddeld 34,25 euro per jaar. Ter vergelijking: een gemiddeld abonnement in Nederland kost 41,67 euro per jaar. Leden zijn dus relatief goedkoop uit.

De hoogte van een lidmaatschap verschilt binnen Flevoland sterk per regio. Leden van de Nieuwe Bibliotheek zijn het goedkoopst uit en betalen slechts 16,50 euro. De Bibliotheek Flevomeer rekent met 52,00 euro het hoogste tarief voor hun leden.

Meeste huishoudens bibliotheeklid in Urk

Sinds de eeuwwisseling is het aantal bibliotheekleden in Nederland afgenomen met zo’n 20%. Slechts van een kwart van de huishoudens is nog minimaal één gezinslid aangesloten bij een bibliotheek.

Dit percentage is in Flevoland met 35,9% het hoogst van Nederland. In de gemeenten Urk (49%), Noordoostpolder (37,8%), Dronten (36,8%) zijn de meeste huishoudens nog lid van een bibliotheek. In de gemeente Lelystad ligt het percentage het laagst, daar is nog slechts 31,1% van de huishoudens aangesloten.

Minste bibliotheeklocaties in Flevoland

De bibliotheek krijgt een steeds grotere maatschappelijke functie, zoals het bevorderen van digitale vaardigheden en taalvaardigheid. Voor het maatschappelijke aanbod van bibliotheken hebben gebruikers geen abonnement nodig.

Alle inwoners van een regio kunnen daarvoor terecht bij hun lokale bibliotheek. Gemiddeld is er voor iedere 22.197 Nederlanders een bibliotheeklocatie, maar niet in iedere regio delen inwoners hun bibliotheek met evenveel anderen.

In Flevoland legt het vervullen van de maatschappelijke rol de meer druk op bibliotheeklocaties: daar wordt iedere locatie gedeeld met gemiddeld 38.213 mensen. Ook in Drenthe hebben bibliotheken het lastiger, want bij locaties van deze bibliotheken kunnen ook meer dan 30.000 inwoners langskomen met een hulpvraag.

Benieuwd naar hoe uw gemeente zich weerhoudt? Meer informatie is te vinden op: https://www.laudius.nl/onderzoek-bibliotheken-in-nederland-2022

Onze Ambassadeurs