Parkhuys Almere opent ruilbieb voor mensen met kanker

Geschreven door Redactie

Als bijwerking van chemo kuren of bestralingen kunnen mensen die worden behandeld tegen kanker te maken krijgen met haarverlies.

Dit heeft als gevolg dat mensen beschermt tegen de zon naar buiten moeten. Meer warmte verliezen via hun hoofd en het zelfvertrouwen een klap krijgt. Het dragen van een chemo mutsje, sjaal of haarband helpt om met deze gevolgen om te gaan. Parkhuys Almere heeft op 1 december jongstleden een ruilbieb geopend speciaal voor deze producten. 

Chemo mutsjes

“Voor veel mensen is hun kapsel een verlengstuk van wie ze zijn. Het uitvallen van haren maakt hen meer zelfbewust en onzeker. Dit kan resulteren dat mensen meer moeite hebben om onder de mensen te komen. Sociaal contact dat juist zo belangrijk is in een moeilijke periode” aldus Ruud de Jonge, coördinator van het centrum voor mensen die leven met en na kanker. De chemo mutsjes worden gemaakt van lichte en soepele stoffen zodat ze zowel binnen- en buitenshuis gedragen kunnen worden. Een andere belangrijke eigenschap is dat de stiknaden van de mutsjes in de stof zijn verwerkt zodat deze niet in direct contact komen met de gevoelige hoofdhuid.

Ruilbieb

Mutsjes die aan deze eigenschappen voldoen zijn niet overal te verkrijgen. De nieuwprijs varieert gemiddeld tussen de twintig en veertig euro per stuk. Ruud: “Om niet zonder te zitten als een mutsje in de was zit en om af te kunnen wisselen zijn meerdere mutsjes nodig. Dat kan aardig in de papieren lopen en is niet milieubewust. Daarom openen we binnenkort een ruilbieb waar mensen mutsjes kunnen ruilen.” Ook mensen die met kanker te maken krijgen en beperkte financiële middelen hebben, zijn welkom om een mutsje uit te zoeken. De ruilbieb is zonder afspraak te bezoeken op werkdagen tussen 9 en 14:00 uur.


Foto: Parkhuys Almere

 

Onze Ambassadeurs