Land van de maand: Fiji

Geschreven door Redactie

Met een vriendelijke sfeer en grenzeloze opties voor ontspanning en avontuur, maakt Fiji het gemakkelijk om je beste eilandleven te leiden.


De “BULA” spirit

Fiji’s wereldberoemde “Bula” is meer dan een begroeting. Het is een gebaar van vriendelijkheid en een vreugdevolle geest die elk aspect van het leven in Fiji doordringt. Kom aan als bezoeker en vertrek als gezin door de Bula-geest uit de eerste hand te ervaren door activiteiten op het gebied van cultureel erfgoed, zoals dorpsbezoeken en dagelijkse interacties met de lokale bevolking.

Onderzeewereld

Fiji wordt door de legendarische onderzeese ont- dekkingsreiziger en natuurbeschermer Jacques Cousteau de “Soft Coral Capital of the World” genoemd en bruist van schitterende duik- en snorkel- plekken. Ga onder water om ondiepe lagunes te verkennen die wemelen van het zeeleven, mysterieuze grotten, ravijnen en koraal bedekte muren. Scuba Bula, een PADI 5-sterren duikcentrum en partner van het Wereld Natuur Fonds aan de westkust van Viti Levu, biedt een breed scala aan duikcursussen van basis tot expert, zoals onderwaterfotografie, nachtduiker en onderwaternatuur onderzoeker.

Zwemmen met mantaroggen

Je kunt in Fiji ook snorkelen tussen de wilde mantaroggen. Ze kunnen tot wel zeven meter lang worden en vliegen als een vogel door het water. Hoewel deze vissen verre neven zijn van haaien, zijn mantaroggen tandeloos, ongevaarlijk en comfortabel in de buurt van mensen, waardoor ontmoetingen van dichtbij veilig zijn. Van mei tot oktober komen grote aantallen mantaroggen samen op de Yasawa-eilanden om zich te voeden met plankton in het voedselrijke kanaal tussen de Nanuya Balavu- en de Drawaqa-eilanden. Mantaray Island Resort is een van de leveranciers van duurzaam toerisme die dagelijks snorkelexcursies aanbieden om tussen de charismatische wezens te zwemmen. Om de mantaroggen van Fiji en hun leefgebied te helpen beschermen, krijgen snorkelaars de instructie kalm en stil te blijven en de vissen vanaf een respectvolle afstand te observeren.

Fijische keuken

De Fijische keuken heeft verrukkelijke smaken die anders zijn dan alles wat je ooit eerder hebt geproefd. Recepten bevatten regelmatig lokale ingrediënten zoals modderkrabben, knapperige zeedruiven, cassave en vers gevangen vis. Koop verse ingrediënten op lokale markten en leer hoe je een Fijische maaltijd kunt bereiden in de Flavours of Fiji Cooking School in Denarau, het toeristische centrum van Nadi. Er is geen kookexpertise vereist om deel te nemen aan de lessen van een halve dag (met of zonder marktrondleidingen), die een smakelijke geschiedenis van Fiji’s culturele invloe- den bevatten, verteld door middel van eten. Breid je diepe duik in de Fijische keuken uit door deel te nemen aan een Lovo (aardoven) feestmaal, een traditionele maaltijd die langzaam onder de grond wordt gekookt boven verwarmde stenen en onder bananenstengels en palmbladeren. Veel resorts en restaurants bieden speciale Lovo-avonden, waar gasten kunnen dineren met stomend vlees, vis en wortelgroenten, vers uit de ondergrondse oven.

Kava

Kava (ook wel yaqona genoemd) is een bedwelmende drank die centraal staat bij alle ceremoniele en sociale evenementen. Bij het betreden van een dorp schrijft de gewoonte voor dat je een ge- schenk (sevusevu) van kavawortel meeneemt en deelneemt aan de 3000 jaar oude traditie van het drinken van kava. Iedereen zit in een cirkel terwijl de wortel tot pulp wordt gestampt, gemengd met water en vervolgens in een kom wordt gezeefd die een tanoa wordt genoemd. Het dorpshoofd drinkt als eerste en als het jouw beurt is, klap dan één keer, slok het op en klap dan drie keer. Als iedereen dit drankje heeft geslurpt, word je met open armen ontvangen.

Koraalriffen en bossen

De Fiji-archipel bestaat uit ongeveer 333 eilanden, maar slechts twee van die eilanden, Viti Levu en Vanua Levu, herbergen 87 procent van de bevol- king, wat neerkomt op ongeveer 900.000. Terug aan land vind je tropische bossen die groeien op inactieve vulkanen, waarvan de hoogste de berg Tomanivi is.

Eilanden met suikerrietplantages

Suiker is een enorm landbouwexportproduct voor Fiji. Alleen al in 2018 produceerde het land maar liefst 160.204 ton ruwe suiker.

Multicultureel

Hoe zeg je hallo in Fiji? Nou, dat hangt ervan af wel- ke taal je spreekt. Fiji is een van de weinige landen ter wereld waar drie nationale talen worden gespro- ken. Dus of je nu namaste zegt in Fiji-Hindi, bula in Fiji of gewoon hallo in het Engels, je wordt begre- pen en hartelijk verwelkomd door de lokale bevolking die de reputatie heeft van de vriendelijkste mensen op aarde.

Onze Ambassadeurs