Schapen Vroege Vogelbos besmet met zwoegerziekte

Geschreven door Redactie

De schapen bij De Schaapskooi in Het Vroege Vogelbos zijn besmet met de zwoegerziekte. Dat meldt Stad en Natuur Almere. ”Er is daarom besloten om afscheid te nemen van de huidige kudde”, zo schrijft de organisatie. Voor mensen is de ziekte niet gevaarlijk of besmettelijk.

Zwoegerziekte

De Zwoegerziekte gaat gepaard met een langzaam voortschrijdende vermagering waarbij vaak verschijnselen van long- en uierproblemen voorkomen. Schapen die de ziekte dragen krijgen vaak ook gewrichts- en hersenverschijnselen. Dit leidt vaak tot sterfte.

Moeilijk

De ziekte is moeilijk onder controle te krijgen. Daarom zullen de weides en de kooi 3 maanden vrij moeten blijven van schapen en geiten. Er is voor gekozen om de ziekte nu pas te bestrijden, omdat de Schaapskooi binnenkort wordt verbouwd. De sluiting en de verbouwing vallen hierdoor samen.
Na deze periode kan weer gestart worden met de opbouw van een nieuwe schaapskudde die gecertificeerd vrij van zwoegerziekte is. ‘De bedoeling is dat er in de lente van 2019 weer lammetjes zijn, maar waarschijnlijk niet zoveel als voorgaande jaren’, zo laat Stad en Natuur Almere weten.

Door de sluiting en verbouwing gaat het Oogstfeest niet door.


Onze Ambassadeurs