Actie provinciehuis te maken met beleid Oostvaardersplassen

Geschreven door Redactie

Actievoerders rond de Oostvaardersplassen zijn verantwoordelijk voor de politie-afzettingen bij het provinciehuis maandagmorgen. Dat zegt commissaris van de Koning Leen Verbeek in een eerste reactie op de gebeurtenissen.

De directe omgeving van het provinciehuis aan de Visarenddreef in Lelystad werd afgezet nadat een verdacht pakket was gevonden. Een voorbijganger zag een doos staan en belde de politie. De Explosieven Opruimingsdienst heeft het pakketje onderzocht en in de doos zat geen explosief.

Spandoeken


Volgens commissaris van de Koning Leen Verbeek waren aan het provinciehuis spandoeken opgehangen waarop teksten stonden over de Oostvaardersplassen en Staatsbosbeheer. Verbeek benadrukt dat deze actie niet zal leiden tot een ander besluit rond de Oostvaardersplassen. Daar worden in het najaar meer dan duizend edelherten afgeschoten.

Overlast 


De afzettingen zorgden voor veel overlast rond het provinciehuis en het station. Mensen die lopend naar het station wilden, werden door de politie doorgelaten. Automobilisten werden tegengehouden. Bussen reden niet. Een deel van de perrons van Lelystad Centrum was afgesloten. Treinen richting Almere/Amsterdam reden enige tijd niet.