'Dat wist ik niet': Over vuurwerk en boetes

Geschreven door Redactie

In de 1Almere-rubriek ‘Dat wist ik niet’ gaat het vandaag over vuurwerk en boetes. Steeds vaker wordt er vuurwerk afgestoken op momenten dat het eigenlijk strafbaar is. Hoe zit het ook alwaar met de regels én de boetes?

Vroeg

De pepernoten liggen in september al in de supermarkten en vuurwerk wordt vanaf oktober iedere avond en nacht afgestoken. Het is dus ook alvast tijd om de kerstboom uit de kast te halen. Of niet?

Het te vroeg pepernoten eten of kerstbomen opzetten is niet tegen de regels in. Het levert dus geen dure boetes op en veroorzaakt geen overlast. Het te vroeg afsteken van vuurwerk wel. De boete voor het afsteken van toegestaan consumentenvuurwerk buiten de vastgestelde tijden is 100 euro.

“Ben je onder de 18 jaar, dan ga je naar Halt. Hier krijg je dan een alternatieve straf (een leer/werkstraf van bijvoorbeeld zes uur in plaats van gevangenisstraf). Als je verboden illegaal vuurwerk afsteekt is de boete al snel 400 euro of als je onder de 18 jaar bent 20 uur werkstraf. Let op dit is de strafeis per artikel dat je afgestoken hebt“, zegt een woordvoerder van de politie.

Wanneer mag je dan vuurwerk afsteken?

Agent Leon vertelt in een filmpje wanneer je vuurwerk mag afsteken zonder dat je per vuurpijl 100 euro moet betalen.

Wees geduldig

Het is dus nog 53 nachtjes slapen tot het eindelijk de lucht in mag. Intussen eerst nog even pepernoten eten en de kerstboom optuigen.

Onze Ambassadeurs