Rechtszaak zorgverlener Alphatrots van de baan

Geschreven door Redactie

De kans dat 250 Almeerse hulpbehoevenden hun vertrouwde hulpverlener van Alphatrots kunnen houden, is een stap dichterbij gekomen. De gemeente Almere wil Alphatrots met ingang van volgend jaar niet meer direct als zorgaanbieder inhuren. Het bedrijf wilde daarover een rechtszaak aanspannen tegen de gemeente, maar kiest er nu voor om onderaannemer te worden. 

De hulpverleners van Alphatrots kunnen dan vanaf 1 januari werken voor een organisatie die wél gemachtigd is de zorg in Almere te leveren. Dat was woensdagavond de uitkomst van een bijeenkomst in het Filmwijkcentrum in Almere. Daar kwamen tientallen zorgverleners, de directie van Alphatrots en wethouder Jerzy Soetekouw bij elkaar. Met de nieuwe constructie lijkt een oplossing te zijn gevonden voor het hoogoplopende conflict tussen de zorgaanbieder en de gemeente. 

Waar draait het conflict om?


Alphatrots is al jaren één van de aanbieders van huishoudelijke hulp in Almere, maar met ingang van volgend jaar houdt dat op. Het conflict draait om de aanbestedingsprocedure. Almere had alle geïnteresseerde partijen uitgenodigd om in te schrijven op het aanbieden van onder meer huishoudelijke hulp aan wmo-cliënten.

In de eerste ronde van de aanbesteding heeft Alphatrots niet ingeschreven, uit onvrede over de tarieven. Uiteindelijk besloot de zorgaanbieder toch in te schrijven, maar kreeg toen te horen dat dat niet meer kon. Daarmee handelde Almere in strijd met de eigen regels, stelt Alphatrots. Maar de gemeente zegt dat Alphatrots gewoonweg te laat was door niet aan de eerste inschrijvingsronde mee te doen. Omdat er inmiddels genoeg partijen zijn die aan alle voorwaarden voldoen, is er geen reden om Alphatrots alsnog toe te laten tot de aanbesteding.

De directie van zorgaanbieder Alphatrots was daar zo boos over dat ze afgelopen week gerechtelijke stappen aankondigde. Zzp'ers die voor Alphatrots werken en hun cliënten zijn ondertussen in rep en roer. De zorgverleners zijn bang om hun werk te verliezen en cliënten willen hun vertrouwde hulpverlener niet kwijt.

Wat is de oplossing?
Wethouder Jerzy Soetekouw hield woensdagavond vol dat de aanbestedingsprocedure voor Alphatrots een gepasseerd station is. Wel hield hij de aanwezige hulpverleners voor dat het bedrijf voor een rol als onderaannemer zou kunnen gaan. Op deze manier zouden veel hulpverleners en hun vaste cliënten bij elkaar kunnen blijven.

De aanwezigen in de zaal vonden dat een goed idee. De directie van Alphatrots heeft toegezegd zo snel mogelijk de aanvraag in te dienen bij de gemeente om onderaannemer te worden. De voorgenomen rechtszaak is daarmee voorlopig van de baan. 

Onze Ambassadeurs