'Tijdnood bij voorbereidingen Floriade'

De voorbereidingen van de Floriade lopen achter op schema. Daardoor ontstaat er ernstige tijdnood en is het onzeker of belangrijke deadlines worden gehaald. Dat beeld schetst onderzoeksbureau Akro Consult. Op verzoek van de gemeenteraad is gekeken naar de huidige stand van zaken.

 

Met een geplande opening op 28 april 2022 is er nog zo'n 3,5 jaar te gaan tot de start van het evenement. Die periode is volgens de onderzoekers aan de krappe kant om alle voorbereidingen voor elkaar te krijgen.

Deal met Amvest


Op het Floriadeterrein mag dan wel zijn begonnen met grondwerkzaamheden, de grote taken zoals het neerzetten van gebouwen en paviljoens staan nog in de kinderschoenen. Het is projectontwikkelaar Amvest die dit op zich zal nemen. De definitieve overeenkomst tussen gemeente en Amvest wordt donderdagavond besproken door de gemeenteraad. 

Opleverdata


In de plannen staat bijvoorbeeld dat Amvest op 1 juli 2021 tenminste 60 'showcasewoningen' en stedenpaviljoens opgeleverd moet hebben. Die planning noemt Akro Consult "in onze ogen nu al niet/nauwelijks haalbaar, gelet op de reeds opgelopen vertraging."

Ook wordt opgemerkt dat nergens in de ontwikkelingsovereenkomst een boeteclausule is opgenomen, voor het geval Amvest de planning niet haalt. Dat was wel een mooie stok achter de deur geweest, zo schrijft Akro Consult. 

Een volledig andere route kiezen ten opzichte van de huidige plannen kan eigenlijk niet meer. Ook dit zou namelijk te veel vertraging betekenen. 

Mogelijk extra kosten 


Akro Consult voorziet dat de gemeente Almere nog wel eens extra kosten kan gaan maken omdat bepaalde zaken niet goed verlopen. "Als alles meezit gaat het goed, maar de kans dat het op onderdelen niet meezit is dusdanig groot dat hier op voorhand maatregelen tegenover zouden moeten en kunnen staan."

Onze Ambassadeurs