Lege werkplaatsen: automonteurs geven gehoor aan oproep vakbonden

Geschreven door Redactie

Alle automonteurs van vier grote garages in Almere hebben gehoor gegeven aan de oproep van vakbonden FNV en CNV om het werk neer te leggen. De monteurs van Stern Mercedes, Broekhuis, A-Point en Dijkstra Citroën verschenen vrijdag niet op het werk. Ze willen betere arbeidsvoorwaarden en proberen de werkgevers daar op deze manier toe te dwingen. 

De staking is onderdeel van een landelijke estafettestaking die gaat om een nieuwe CAO voor zo'n 85.000 werknemers. De medewerkers verzetten zich vooral tegen het verplicht stellen van werken op zaterdag. "Toen werkgeversorganisatie BOVAG dat op tafel gooide is de vlam echt in de pan geslagen. Daar loopt alles op stuk", zegt Bart Plaatje van de FNV. Verder willen de monteurs meer loon en rond hun 60e kunnen stoppen met werken, zonder veel financiële gevolgen. 

Almere is de vijfde stad waar monteurs het werk hebben neergelegd. Eerder werd er gestaakt in onder meer Assen en Nieuwegein. De stakingen in Almere worden gehouden op verzoek van de monteurs zelf. 

Vrijwillig inroosteren
De BOVAG is bereid het verplicht werken op zaterdag te schrappen als het maximum aantal vrijwillig in te roosteren zaterdagen opgeschroefd kan worden. De bonden vinden dat de werkgevers met meer over de brug moeten komen. Als de werkgevers dat niet doen dan worden de acties uitgebreid.

"We zijn goed voorbereid en we kunnen dit lang volhouden. We weten dat we dit gaan winnen, dat staat al vast", stelt Plaatje. Hij weet alleen niet wanneer de werkgevers over de brug zullen komen. 

Onze Ambassadeurs