AllGo: OV-chipkaart voor zwartrijders

Om het grote aantal zwartrijders in Almere terug te dringen, wil busvervoerder allGo 'boetepakketten' gaan uitdelen. In zo'n pakket zit onder meer een opgeladen OV-chipkaart voor tien reizen. 

Op deze manier hoopt de busmaatschappij zwartrijders nieuw gedrag aan te leren. "Dit leidt naar verwachting tot minder zwartrijders en uiteindelijk ook tot minder agressie en geweld, waar iedereen blijer van wordt”,  aldus Chris Hogeveen van Keolis, moederbedrijf van AllGo

Eenmalig aanbod voor zwartrijdersZwartrijders die door een controleur worden betrapt, krijgen eenmalig de kans om te kiezen tussen het boetepakket of een reguliere boete. In plaats van 50 euro betalen ze dan 37,50 euro. Naast de OV-chipkaart bevat het pakket informatie over het gewenste gedrag van reizigers en de wijze waarop voor een reis betaald dient te worden. Het nummer van de OV-chipkaart legt Keolis vast. Als er met de bewuste kaart opnieuw wordt zwartgereden, wordt alsnog de boete van 50 euro opgelegd.

Hoog aantal zwartrijders in Almere 


Aanleiding voor het experiment is het hoge aantal zwartrijders in de stad. "In Almere ervaren wij het hoogste aantal passagiers dat niet in- en uitcheckt voor hun reis op de bus van alle plekken waar wij rijden. Dat kost ons veel geld en leidt bovendien tot irritatie en agressie, ook bij betalende reizigers", aldus Hogeveen. 

Gemeenteraad moet nog akkoord gaan


Het is nog niet bekend wanneer het experiment van start gaat. Keolis wilde daar deze week al mee beginnen, maar kreeg nog geen toestemming van de gemeente Almere. Voordat het experiment van start gaat, moet eerst de gemeenteraad akkoord gaan met het plan. Wanneer het onderwerp op de agenda staat, is nog niet bekend. 

'Wat een onzin'


De eerste gedachte van VVD-fractievoorzitter Ulysse Ellian is: "Wat een onzin". Volgens hem klinkt dit eerder als het faciliteren van zwartrijders in plaats van handhaven. PVV-raadslid Willem Boutkan vraagt zich af onder welke steen de directie van het bedrijf vandaan komt. D66 vindt het interessant om uit te proberen. Fractievoorzitter Martine van Bemmel vindt niet dat zwartrijders worden beloond, want ze moeten gewoon voor het 'boetepakket' betalen. 

Onze Ambassadeurs