PI Almere 12 december leeg

Geschreven door Redactie

De laatste gedetineerden van de gevangenis in Almere zullen op 12 december het gebouw verlaten. De Penitentiaire Inrichting (PI) in Almere is daarna leeg. 

Dat zegt voorzitter Mitchell Hoogeman van de ondernemingsraad. Volgens hem zitten er op dit moment nog 100 tot 150 gedetineerden in Almere. Begin december worden 72 veelplegers overgeplaatst naar Zaanstad en Nieuwegein. Vanwege bezuinigingen en een overschot aan lege cellen heeft minister Dekker met instemming van de Tweede Kamer besloten om de PI's in Almere, Zwaag, Zoetermeer en Zeist te sluiten.

Personeel van de getroffen gevangenissen heeft vorige week te horen gekregen waar zij aan de slag kunnen. Landelijk gaat het om 677 medewerkers, in Almere werken ongeveer 250 mensen.

Meeste werknemers naar plek van hun voorkeur


Volgens OR-voorzitter Hoogeman gaan de meesten vanuit Almere naar Lelystad, Schiphol en Zaanstad. Tachtig procent van de werknemers wordt verplaatst naar een locatie die iemands eerste of tweede keuze is. Personeel dat tegen hun zin naar een andere PI wordt overgeplaatst heeft in enkele gevallen bezwaar aangetekend, omdat de zogeheten plaatsingscommissie fouten zou hebben gemaakt. Uiterlijk voor de kerst weet iedereen wat de nieuwe werkplek wordt.
Hoogeman schat in dat zo'n honderd werknemers in Almere buiten de commissie om bij de Dienst Justitiële Inrichtingen ander werk hebben gevonden

Sluiting vraagt veel van personeel


In een brief aan de Tweede Kamer erkende minister Dekker vorige week dat er de komende tijd nog veel van het personeel in de te sluiten gevangenissen zal worden gevraagd. Zo zullen gevangenbewaarders in nieuwe teams moeten werken met nieuwe werkwijzen en regimes.