'Kitesurfen buiten aangewezen zones verstoort natuur'

Geschreven door Redactie

De Omgevingsdienst Flevoland & Gooi en Vechtstreek (OFGV) roept kitesurfers op om niet meer in beschermde natuurgebieden te kiten. Volgens de omgevingsdienst treffen de opsporingsambtenaren steeds vaker watersporters in beschermde gebieden aan, wat de natuurgebieden verstoort.

Om sommige diersoorten en hun leefomgeving te beschermen is het noodzakelijk dat er rust in bepaalde gebieden is, aldus de OFGV. "We hebben veel vogels op de wateren rondom Flevoland. Zij gebruiken het water als rustplek, en zoeken hun eten daar. Dat neem je weg als je er doorheen gaat kiten", zegt Paloma Stam van de omgevingsdienst.

Kitesurfers die toch buiten de aangewezen zones aangetroffen worden, krijgen een boete. "Het bedrag kan flink oplopen, zeker als je de vogels echt verstoort", aldus Stam. Zij adviseert kitesurfers dan ook goed op te letten waar ze de watersport beoefenen. "Alle zones zijn aangegeven en er staan overal borden", vertelt Stam. "Op het water is het ook aangegeven. Er liggen gele tonnen met een logo van een kitesurfer erop. Binnen de gele tonnen mag je kiten, daarbuiten niet. Geef de vogels ook wat ruimte!"

Onze Ambassadeurs