Provincie vreest tekort door wegvallen EU-subsidie

Geschreven door Redactie

Er bestaat een risico dat de provincie Flevoland in de toekomst een hoop geld misloopt. Het Rijk wil namelijk minder geld afdragen aan de Europese Unie. Daardoor verdwijnt mogelijk een belangrijke subsidiepot.

De provincies ontvangen jaarlijks zo'n 200 miljoen euro subsidie vanuit Brussel. Voor Flevoland gaat het om zo'n 40 miljoen euro zegt gedeputeerde Michiel Rijsberman. Met dat geld wordt vooral het midden- en klein bedrijf gestimuleerd. 

Rijsberman is deze week in Brussel geweest om te lobbyen voor behoud van EU subsidies. Aanleiding zijn de onderhandelingen in Brussel over de Europese meerjarenbegroting (2021-2027). Rijsberman probeert de regering, namens de provincies, op andere gedachten te brengen. 

Brussel vraagt meer geld van EU-leden 

In maart zei de Europese Commissie de EU-bijdrage te verhogen van 1000 naar 1300 miljard euro. De regering in Den Haag is het daar niet mee eens en wil juist dat er minder geld gaat naar zogeheten 'traditionele subsidies'. 

Hoogleraar Dries Faems zegt tegen het NRC dat provincies terecht de noodklok luiden. Het wegvallen van de subsidies zou grote gevolgen kunnen hebben voor alle provincies. 

Begrip voor lastenverlaging

Michiel Rijsberman zegt het dilemma te begrijpen, maar volgens hem komen de provincies straks geld tekort. Staatssecretaris Keijzer wilde woensdag niet zeggen of de regering in dat scenario bijspringt.