Zeven procent ouders laat kind tijdens feestdagen drinken

Bijna 7 procent van de Flevolandse ouders laat zijn minderjarige kind tijdens de feestdagen alcohol drinken. Dat blijkt uit een onderzoek van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport. Flevoland scoort daarmee hoger dan het landelijk gemiddelde, dat op 5,6 procent ligt.

Het ministerie onderzocht het effect van de campagne NIX18. Die startte vijf jaar geleden, toen de leeftijdsgrens voor roken en drinken werd verhoogd van 16 naar 18 jaar. Uit het onderzoek blijkt dat driekwart van de ouders en tieners het inmiddels ‘normaal’ vindt dat je pas mag roken en drinken vanaf 18 jaar. Maar tijdens de kerstdagen wordt dus wel eens een oogje toegeknepen.

Volgens het ministerie is de sociale norm voor roken en drinken duidelijk aan het veranderen. Het aantal jongeren van 13 tot 17 jaar dat nooit drinkt, is sinds 2013 toegenomen. In 2013 gaf 56% van de jongeren aan nooit te drinken. Nu is dit 64%. Ook het aantal jongeren dat nooit rookt, is gestegen. In 2013 zei 88% van de jongeren nooit te roken, inmiddels is dit 93%.

Om het percentage drinkende of rokende jongeren verder terug te dringen, start maandag de campagne 'Iedereen heeft het over NIX’. Die moet benadrukken dat het inmiddels heel normaal is om binnen gezinnen over roken en drinken te praten.

Onze Ambassadeurs