Verbeek begrijpt weerstand, maar Flevoland gaat voor

Geschreven door Redactie

De weerstand bij Flevolanders en bewoners op het oude land tegen verschillende plannen en projecten in onze provincie wordt serieus genomen, maar uiteindelijk staat de ontwikkeling van Flevoland voorop. Die boodschap had Commissaris van de Koning Leen Verbeek woensdag tijdens zijn nieuwjaarstoespraak in het provinciehuis.

Flevoland is volgens Verbeek in een stadium gekomen waarbij niet iedereen meer staat te juichen bij wat hij noemde 'onze ambities'. De commissaris noemde als voorbeeld Lelystad Airport, het beheer in de Oostvaardersplassen, de havenontwikkelingen in het IJsselmeer of de overschakeling op duurzame energie.

Publiek belang gaat voor individueel belang


Verbeek begrijpt die weerstand en zegt dat het provinciebestuur zorgvuldig omgaat met kritiek op de plannen: "Niet om deze plannen niet door te laten gaan, maar wel om er uit te halen wat er in zit. Om rekening te houden met belangen waar dat kan, om zorgen te pareren met de meest haalbare reactie". Tegelijkertijd staat de ontwikkeling van het Flevolandse grondgebied voorop: "Het algemene en publieke belang gaat voor op individueel belang. Dat is niet een enkeling, maar de gehele bevolking".

Dit is volgens de CdK de inzet van het huidige college van Gedeputeerde Staten en die van een nieuw college, dat na de verkiezingen van maart aantreedt.

Minuut stilte voor Witteman


Verbeek begon de nieuwjaarsbijeenkomst met een eerbetoon aan ex-gedeputeerde Marc Witteman, die op 24 december op 57-jarige leeftijd overleedaan de gevolgen van kanker. De commissaris noemde Witteman "een sterk sociaal bewogen man, een sociaaldemocraat in hart en nieren. Hij hield van de mensen, ongeacht hun geaardheid of afkomst". Daarna vroeg hij een minuut stilte voor Witteman, die woensdag is gecremeerd.

Onze Ambassadeurs