Raad vindt haalbaarheidsonderzoek Eden Holland erg duur

Geschreven door Redactie

Een haalbaarheidsonderzoek van 5 ton naar een botanisch park met museum in Almere is wel erg duur. Dat vindt de gemeenteraad van Almere. Toch kan de raad het niet meer tegenhouden. Tijdens het goedkeuren van de begroting 2019 werd ook goedkeuring gegeven om geld voor het bewuste project Eden Holland uit te trekken. Tijdens het debat in het stadhuis bleek donderdagavond dat sommige partijen hier nu spijt van hebben.  

Raad eist presentatie 

De raad wacht nu af wat het haalbaarheidsonderzoek oplevert, maar eist in de tussentijd wel een presentatie van de plannen. Volgens verschillende fracties had het college van b en w hier al eerder voor moeten zorgen, maar wethouder Hilde van Garderen pareerde die kritiek. Een presentatie door de initiatiefnemers ging vorig jaar namelijk niet door wegens een gebrek aan belangstelling van raadsleden. De raad heeft dus wel degelijk een kans gehad om zich in het project te verdiepen. De partijen krijgen nu een tweede kans want binnenkort volgt er alsnog een uitleg. 

Kasteelruïne 

De initiatiefnemers van Eden Holland willen naast de kasteelruïne een spectaculaire kas met belevingstuinen en een ontdekkingsbos bouwen. Bedoeling is om 400-duizend bezoekers per jaar te trekken en hen bewust te maken van duurzaamheid. Eden Holland verwacht dat het project zo’n 75 banen oplevert, 200 stageplaatsen en 50 leerwerkplekken. 

Tegen de zomer wordt er op basis van het haalbaarheidsonderzoek door de gemeenteraad van Almere besloten of er dit jaar 2,5 miljoen euro in het project wordt gestopt. In een later stadium volgen er mogelijk nog meer miljoenen, want het is de bedoeling van het gemeente- en provinciebestuur om er in totaal 10 miljoen aan te besteden. 

Vanwege gezondheidsoverwegingen hebben wij besloten deze maand niet huis-aan-huis te bezorgen. Klik hier voor meer informatie.