Dwangsom van 5000 euro voor slapen in broodjeszaak

Geschreven door Redactie

De eigenaar van broodjeszaak Tjin's uit Almere moet een dwangsom van 5000 euro betalen. Dat heeft de Raad van State besloten. Het staat vast dat er in het bedrijfspand van de broodjeszaak illegaal werd overnacht, vindt de rechter.

Op de bovenverdieping van het pand vond een controleur van de gemeente in 2016 onder meer een beslapen tweepersoonsbed, een dressoir, een grote stapel kleding, een televisie en een wasmachine. Het bestemmingsplan verbiedt het gebruik van het gebouw voor bewoning. De gemeente gelastte de eigenaar daarop de bewoning van het pand te staken. Zou dat niet gebeuren, moest hij een dwangsom van 15.000 euro betalen.

Rusten in de pauze
Bij latere controles werd opnieuw geconstateerd dat er op de verdieping werd gewoond. Daarop besloot de gemeente de dwangsom te innen. De man ging in beroep, waarop de rechtbank de dwangsom verlaagde tot 5000 euro. Dat vocht de man aan bij de Raad van State. Volgens hem werd de verdieping alleen gebruikt om overdag te rusten, voor de pauze en om bedrijfskleding te wassen.

De Raad van State gaat daar niet in mee en vindt dat Tjin's in overtreding is geweest. Daarom moet de eigenaar de 5000 euro gewoon betalen aan de gemeente. 

Onze Ambassadeurs