'Groene Kathedraal moet permanent kunstwerk worden'

Geschreven door Redactie

Landschapskunstwerk De Groene Kathedraal in Almere moet worden behouden voor de toekomst. Dat zegt Martine van Kampen van Land Art Flevoland.


Het idee achter het kunstwerk van Marinus Boezem is altijd geweest dat het op natuurlijke wijze zou verdwijnen. Het werk bestaat uit 178 bomen, die in 1987 zo zijn geplant dat ze een levensgrote replica vormen van de kathedraal van de Franse stad Reims. Uiteindelijk zouden de bomen moeten omvallen om zo een ruïne te gaan vormen.  


Storm zorgt voor verandering 

Onder meer de januaristorm van vorig jaar heeft daar nu verandering in gebracht. Bij die stom viel een achttal bomen om, waardoor het verval eerder intrad dan verwacht. Een werkgroep met mensen van onder meer Staatsbosbeheer en de gemeente Almere heeft zich vervolgens over de toekomst van het kunstwerk gebogen. En daar is dus uitgekomen dat het werk behouden moet blijven en de omgewaaide bomen vervangen moeten worden


'Kunstenaar blij' 

"We dachten eigenlijk dat de inmiddels 85-jarige kunstenaar Marinus Boezem daar niet zo blij mee zou zijn", zegt Martine van Kampen. "Maar toen we hem spraken was hij enthousiast." Het is volgens Van Kampen nooit echt zijn bedoeling geweest dat het kunstwerk tijdelijk zou zijn. Op een gegeven moment is het verhaal zo de wereld ingegaan. "En toen heeft hij dat maar zo gelaten", aldus Van Kampen. Volgens haar is ook de gemeente Almere, als eigenaar van het kunstwerk, blij met deze uitkomst.


Deze week is gestart met de voorbereidende werkzaamheden. Verschillende bomen worden gesnoeid en er wordt compost aangebracht in de bodem. Wanneer de omgewaaide bomen vervangen worden, is nog onduidelijk. Over de financiering daarvan moet nog worden gesproken in de gemeenteraad.

Onze Ambassadeurs