Exclusief interview met Geertjan van de Brandweer in Almere

Geschreven door Redactie

De redactie van OnsAlmere is woensdag middag naar de brandweer gegaan! Maar hoe ziet een gemiddelde dag er eigenlijk uit bij de brandweer? En hoe gaan zij om met heftige oproepen? Je leest het bij OnsAlmere!


Wij hebben gesproken met Geertjan Veenstra, een jonge 50er. Geertjan is begonnen in de beveiliging, en kwam daarna bij de afdeling preventie terecht. Hij werkt al 23 jaar bij de brandweer, en doet nu 11 jaar de communicatie. Ook is hij persvoorlichter.

‘Ik heb zelf gelukkig nooit de brandweer nodig gehad’



Melding die het meest is bijgebleven?

Geertjan is al bij veel oproepen geweest. Het ongeval wat hem het meest is bijgebleven is de grote brand in Putten. 4 tankautospuiten waren daarbij, waarvan 2 uit Almere. De heftigste oproep vond hij een oproep met dodelijke afloop voor vader en kind. Het kan ook gebeuren dat je jaren later pas last krijgt van zo’n heftige oproep. Er is ook een brandweer opvang team die brandweerlieden opvangen die geen raad weten met de ingrijpende gebeurtenissen op het werk. Dit is vertrouwelijk en krijgt niemand anders te horen, tenzij de brandweerlieden dit zelf willen vertellen.


‘Gelukkig is de nazorg heel goed geregeld bij de brandweer’ 

Wat gebeurt er op het moment dat er een melding binnen komt?

De melding komt binnen op de pager, mensen kennen dit ook wel als de pieper verteld Geertjan. Hierop staat waar de melding over gaat. Vervolgens komt het adres binnen, de meldkamer schiet dat adres gelijk in de navigatie in de brandweerwagens, zodat zij dit niet zelf hoeven te doen. Er wordt gestreefd om binnen 8 minuten op de locatie te zijn, maar soms is dit niet te doen als een melding bijvoorbeeld in Almere Poort is. Geertjan verteld dat de brandweer nu ook bezig is om een kazerne in Almere Poort te krijgen. Onderweg krijgen zij meer informatie binnen. Gaat het om een kind? Of een volwassen persoon? Is er een auto in het water beland, en is deze dan geheel onder water? Of misschien nog een gedeelte boven water? In de wagen bespreken de brandweerlieden hoe zij dit gaan aanpakken. In Nederland is het de bedoeling dat de brandweer met 6 personen uitrukt, waarvan 1 de chauffeur die tevens ook de pompen bedient, 1 bevelvoerder en 4 man achterin de wagen. Dit zijn de brandwachten. In Flevoland rijden ze meestal met 4 man uit. 2 daarvan zijn brandwachten, 1 chauffeur en 1 bevelvoerder. Afhankelijk van de oproep kunnen de brandweerwagens ook van twee kanten komen aanrijden, waardoor je dus ook op 8 man sterk komt.

Kan iedereen een brandweerman/ vrouw worden?

Om het beroep te mogen uitoefenen moet je wel aan een aantal eisen voldoen. Je moet bijvoorbeeld een afgeronde mbo-opleiding hebben. Misschien wel het belangrijkst punt is dat je gezond moet zijn. Ook moet je geen hoogtevrees en engtevrees hebben, en moet je in teamverband kunnen werken. Verder is het ook belangrijk dat je technisch inzicht hebt. Als jij dus bijvoorbeeld een fiets gaat repareren, moet je weten dat je geen hamer mee moet nemen. Wanneer je door deze testen komt, word je klaargestoomd op de opleiding waarna je na 1 tot anderhalf jaar mee mag op uitruk. Tegenwoordig word je opgeleid voor een allround brandweerman/vrouw. Hier staan veel dingen centraal zoals commandovoering, slangen uitrollen, hoge druk en lage druk blussen en in het donker een slachtoffer zoeken.

‘Als je een fiets gaat repareren, moet je dus weten dat je absoluut geen hamer mee moet nemen!’



Hoe ziet een gemiddelde dag eruit bij de brandweer?

Meestal worden er 24 uursdiensten gedraaid. Om 7 uur s’ ochtends worden de brandweerlieden afgelost, en begint het nieuwe team de dag. Met een kop koffie wordt er begonnen aan de dienstoverdracht. Aan het begin van de dag weet je al wat je taak is. Ben je chauffeur of brandwacht? Er zijn veel kleine taken, zoals de luchtflessen vullen en de auto’s wassen.

'De brandweerwagen is het visitekaartje van de brandweer, dus moet deze er wel schoon uitzien.
'



Omdat er (gelukkig) niet de hele dag door meldingen zijn, wordt er vooral veel geoefend. Dit kan op locatie zijn, of buiten. Gedurende de dag kunnen zij weggepiept worden voor meldingen. De vrijwilligers hebben hun eigen baan overdag, maar wanneer zij een melding krijgen worden ook zij verwacht op locatie. In de avond koken zij zelf, waarna ze daarna tv kunnen kijken, op de playstation kunnen gamen of misschien wel een boek lezen. Elk brandweerlied heeft een eigen kamer met een bed en douche, dus wanneer zij moe worden kunnen zij rustig slapen. En als het weer 7 uur in de ochtend is, worden zij afgelost door het volgende team. En zo begint de dag weer opnieuw.

Aantal meldingen

Het aantal meldingen verschilt per dag. Er is absoluut geen pijl op te trekken zegt Geertjan. Wel zien zij meer meldingen in het najaar en in de zomer. Ook met de laagstaande zon gebeuren er over het algemeen wat meer ongelukken. Helaas zitten er af en toe ook loze meldingen bij. Dit gebeurt voornamelijk onder de jeugd. Er wordt dan deodorant in rookmelders gespoten. Dit kan heel gevaarlijk zijn. De brandweer gaat namelijk naar een locatie waar er niks aan de hand is, terwijl er aan de andere kant van de stad wel een heftig ongeluk gebeurd kan zijn.

‘Het is dan ook wel eens gebeurd dat de brandweer een klas vol kinderen net zo lang vasthield, totdat zij vertelden wie de dader was’.


Is het wel eens mis gegaan met de brandweerlieden zelf?

Het gebeurt gelukkig amper, maar het is wel eens misgegaan. Toen het vorig jaar zomer zo warm was bijvoorbeeld. De brandweerlieden werken in een zwaar en warm pak, en rollen slangen uit die best zwaar zijn. Wanneer je wordt weggepiept vóór dat je hebt gegeten, kan dat best vervelend uitpakken. Er zijn toen een aantal brandweerlieden nagekeken door de ambulance. Ook kan het gebeuren dat een brandweer zichzelf verbrand, maar dat is maar zelden het geval.

Kort samengevat, de brandweer doet heel dankbaar werk. Terwijl wij een brandend gebouw uitrennen, rent de brandweer er juist in. Niet alle klusjes zijn even leuk om te doen, maar je verdient er veel respect mee. Wanneer je voldoet aan alle eisen voor brandweer, maakt het niet uit of je jong of oud bent, iedereen leert namelijk van elkaar. Ook tussen mannen en vrouwen is hier geen verschil, ze zoeken juist meer brandweervrouwen!


Tips

80% van de woningbranden wordt veroorzaakt door menselijk gedrag. Mensen zetten bijvoorbeeld hun afwasmachine aan, en gaan dan de kinderen van school halen. Dit is iets wat gevaarlijk KÁN zijn. Zet elektrische apparaten dus alleen aan als je thuis bent. Hang een goede rookmelder op, en test die ook elke maand. Wees bewust met wat je doet, en hoe je iets doet. En je kant ook altijd even kijken op www.brandveiligleven.nl om je huis nog meer brandveilig te kunnen maken!


Onze Ambassadeurs