Waterzuivering Oosterwold beter, maar nog lang niet goed
Het gaat beter met de zuivering van huishoudelijk afvalwater in de Almeerse wijk Oosterwold. Uit een meting die eind vorig jaar is uitgevoerd, blijkt dat de zuivering bij bijna de helft van de huishoudens in orde is. Afgelopen zomer was dat bij minder dan 10 procent het geval.
Omdat in Oosterwold geen riool ligt, moeten bewoners water uit wc, gootsteen, doucheputje en wasmachine zelf zuiveren voordat het in de sloot belandt. Dat gebeurt met zogeheten IBA-systemen (Individuele Behandeling Afvalwater).
Bewoners zijn zuinig met water
In het begin voldeed vrijwel niemand aan de lozingsnorm van het waterschap. De gemeente Almere hoopt dat uiteindelijk alle systemen naar behoren gaan werken, maar daar is in veel gevallen meer tijd voor nodig.
Volgens de gemeente lopen de bewoners tegen de volgende zaken aan:
* Veel huishoudens in Oosterwold zijn zuinig met water, terwijl IBA's een behoorlijke hoeveelheid water nodig hebben om de werking in gang te zetten.
* Het water in Almere is zacht (dat wil zeggen dat er weinig kalk in zit), waardoor bacteriën en enzymen niet worden afgebroken.
* Sommige IBA's zijn te groot voor een huishouden, wat in combinatie met weinig watergebruik tot slecht functioneren leidt.
Dwangsom tot 2500 euro
Het gevolg hiervan is onder meer dat fosfaten niet genoeg worden afgebroken en dat is een van de zaken waar het waterschap op test.
De bewoners en leveranciers van de IBA's krijgen via de gemeente hulp van deskundigen om de systemen te verbeteren. Op de adressen waar de lozingsnormen nog niet zijn gehaald, valt een waarschuwingsbrief van het waterschap op de deurmat. Daarin staat hoeveel tijd ze nog hebben om aan de lozingsnormen te voldoen. Als ze die termijn niet halen, wordt een dwangsom van 250 tot 2500 euro opgelegd.