Lerarentekort: Groep 5 had 9 leraren in 1 jaar

Geschreven door Redactie

De crisis rond het tekort aan leraren gaat niet meer weg. Sterker nog, zonder maatregelen wordt het probleem de komende jaren alleen nog maar nijpender. In Flevoland zal vooral Almere met het tekort te maken krijgen.


Daarvoor waarschuwden onderwijsspecialisten donderdagavond tijdens een rondetafelgesprek met de Almeerse gemeenteraad. Het college van burgemeester en wethouders komt dit voorjaar met een plan van aanpak. Het tafelgesprek gold als voorbereiding op dit plan om het tekort aan te pakken.


Inspreker directeur Tjesjen Kuiper van basisschool De Ark in Almere Haven wees de raad er op hoe acuut het probleem is. Zij kreeg deze week van drie docenten te horen dat zij na de zomer vertrekken en naar andere regio's verhuizen. Groep 5 heeft dit schooljaar al negen inval leraren versleten en krijgt nu les van een onderwijsassistent. Met moeite is de kwaliteit van het onderwijs nog overeind te houden.


Tekort heeft specifiek Almeers gezicht

Het lerarentekort is een landelijk probleem, maar heeft in Almere diverse oorzaken, zo legde Ria Westendorp van het ministerie van Onderwijs uit. Zo zijn er in Almere naar verhouding veel jonge leerkrachten én een grote groep 55-plussers. Menig jonge leerkracht kiest na enige tijd voor een school elders of verlaat het onderwijs, onder meer vanwege de hoge werkdruk. Oudere docenten gaan de komende jaren met pensioen.


In het basis of primair onderwijs neemt het tekort in Almere toe, in het voortgezet onderwijs is er een bovengemiddeld tekort. Alleen het middelbaar beroepsonderwijs (mbo) lijkt minder gevoelig voor het tekort, omdat zich hiervoor meer docenten melden die vanuit ander werk les willen gaan geven. Ook in het speciaal onderwijs is er een groot probleem: door een tekort aan docenten geldt een leerlingenstop.


Plan moet Almere aantrekkelijker maken

De Almeerse Scholen Groep (ASG) heeft bij het Rijk subsidie aangevraagd voor een plan, dat de scholen in Almere letterlijk op de kaart moet zetten. Volgens bestuurslid Susanne Olivier moet Almere vooral inzetten op promotie van een aantrekkelijk woon- en leefgebied, waar leerkrachten graag willen wonen en werken. Zij realiseert zich dat Almere het op dit punt moeilijk heeft, omdat steden als Amsterdam, Utrecht en 't Gooi leerkrachten lokken met huisvesting.


Verder wil de ASG nieuwe onderwijsconcepten introduceren, bijvoorbeeld door leerkrachten les te laten geven in zowel basis als voortgezet onderwijs. Ook moet leerkrachten een aantrekkelijk perspectief worden geboden over de ontwikkeling van hun loopbaan. Hierbij hoort volgens de Onderwijsraad een nieuw beloningssysteem, dat geen onderscheid meer maakt tussen primair en voortgezet onderwijs.


Meer doen aan werving nieuwe docenten

Almere moet ook meer doen om nieuwe docenten te werven, vindt de ASG. Dat kan bijvoorbeeld door mensen te zoeken in het bedrijfsleven of door het terughalen van leerkrachten die eerder uit het onderwijs zijn gestapt.

Hogeschool Windesheim wil hierbij kijken naar welke opleidingen het beste aansluiten bij wat studenten willen. Dit studiejaar blijkt de voltijds opleiding in Almere ineens minder populair, terwijl die voor deeltijd en zij-instromers juist enorm aanslaan.

Onze Ambassadeurs