Stemwijzer 65.000 keer ingevuld

Geschreven door Redactie

De Stemwijzer voor de Provinciale Statenverkiezingen in Flevoland was rond het middaguur door zo'n 65.000 mensen ingevuld. Dat is volgens instituut ProDemos, dat de Stemwijzer heeft gemaakt, ruim 20% van de mensen die mogen stemmen.


Over vijf stellingen denken Flevolanders het meest verschillend:

*65-plussers moeten buiten de spitsuren op kosten van de provincie met de bus kunnen reizen. (eens 46%, oneens 42%)


* Flevoland moet inwoners met een laag inkomen extra geld geven om over te schakelen van aardgas op duurzame energiebronnen. (eens 48%, oneens 40%)


*De provincie moet gemeentes niet financieel ondersteunen in het realiseren van tijdelijke huisvesting voor statushouders (asielzoekers met een verblijfsvergunning). (eens 48%, oneens 39%)


*Beroepsvissers die door nieuwe regels onvoldoende kunnen verdienen en moeten stoppen met hun bedrijf, moeten door de provincie financieel tegemoet worden gekomen. (eens 44%, oneens 41%)


*De provincie moet het permanent wonen in een recreatiewoning toestaan. (eens 45%, oneens 39%)


Over deze vijf stellingen zijn de mensen in Flevoland het het meest met elkaar eens:

*De provincie moet gemeenten dwingen om het aantal sociale en middeldure woningen op peil te houden. (eens 78%, oneens 12%)


*De provincie moet geld beschikbaar stellen voor een treinverbinding die via de Noordoostpolder naar het noorden gaat. (eens 68%, oneens 20%)


*De provincie moet subsidie geven aan boeren die op duurzame landbouw overschakelen. (eens 68%, oneens 21%)


*De provincie moet geen geld uitgeven aan nieuwe landschapskunstwerken. (eens 65%, oneens 23%)


*De provinciale belastingen (de opcenten op de motorrijtuigenbelasting) mogen niet stijgen, ook niet met een jaarlijkse prijscorrectie. (eens 63%, oneens 24%)

Onze Ambassadeurs