Lagere straf voor misbruik stiefdochter

Geschreven door Redactie

Het gerechtshof in Leeuwarden heeft een Almeerder tot 43 maanden cel veroordeeld omdat hij zijn minderjarige stiefdochter heeft misbruikt. Dat is vijf maanden korter dan de vier jaar die de rechtbank in Lelystad vorig jaar oplegde.


Het Openbaar Ministerie eiste in het hoger beroep wederom een celstraf van vier jaar, maar het hof haalde daar vijf maanden van af omdat de behandeling van de zaak veel vertraging heeft opgelopen. De geëiste schadevergoeding van ruim 10.000 euro werd wel toegewezen. 


Geen bewijs geheugenverlies 

De inmiddels 46-jarige man zei bij de behandeling van de zaak in Leeuwarden dat hij kampt met ernstig geheugenverlies. Hij zou zich niets meer herinneren van seksuele handelingen met zijn stiefdochter. In de rechtszaal, waar de vrouw aanwezig was, zei hij dat hij haar niet herkende. Gedragsdeskundigen zien echter geen enkel bewijs dat de man geheugenproblemen heeft. Het Hof vindt het extra pijnlijk voor het slachtoffer dat de man zijn verantwoordelijkheid niet neemt.


Wekelijks misbruik 

De ontucht begon in 2001, toen de stiefdochter 9 jaar was, en duurde tot 2010. De man vergreep zich wekelijks aan het meisje. Hij ging steeds een stapje verder. De stiefdochter deed pas na jaren aangifte. Dat kwam doordat ze zich al die tijd medeschuldig voelde en het gezin niet kapot wilde maken, verklaarde ze.

Onze Ambassadeurs