Lelystedelingen relatief vaak verdacht van misdrijf

Geschreven door Redactie

Lelystedelingen worden relatief vaak verdacht van een misdrijf. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). Lelystad staat daarmee landelijk in de top 3. Alleen in Rotterdam en Den Haag werden vorig jaar verhoudingsgewijs meer inwoners verdacht van het plegen van een misdrijf.

Ook Almere springt eruit. Deze Flevolandse gemeente staat landelijk op de vijfde plaats. Binnen Flevoland zijn Urk en Dronten de gemeenten met relatief de minste verdachten. Landelijk waren per hoofd van de bevolking de minste verdachten te vinden in het Twentse Dinkelland en het Noord-Brabantse Sint Anthonis. In zeer sterk stedelijke gebieden woonden volgens het CBS relatief meer dan twee keer zoveel verdachten als in niet-stedelijk gebieden.


Vorig jaar werden in Nederland 160.000 mensen verdacht van een misdrijf. Dit is 0,9 procent van de inwoners. Acht van de tien verdachten zijn man. Een op de tien is minderjarig.


Aantal daalt

Het aantal verdachten van een misdrijf daalt volgens cijfers van het CBS al jaren. Ruim 1 op de 3 verdachten kwam in beeld bij de politie voor het begaan van een vermogensmisdrijf en 1 op de 5 voor een geweldsdelict. In de afgelopen tien jaar is het aantal verdachten van een geweldsmisdrijf harder gedaald dan het aantal verdachten van een vermogensmisdrijf. Het aantal verdachten van winkeldiefstal nam vorig jaar het minst af.

Onze Ambassadeurs